Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Decapitated - Organic Hallucinosis

Decapitated - Organic Hallucinosis

Label : Earache | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Dennis : De jonge honden van Decapitated zijn inmiddels al weer een jaar of tien bezig met het verspreiden van hun technisch hoogstaande en pakkende death metal. In de beginjaren van de band baarde hun jonge leeftijd (gemiddeld 14!) nog opzien en werd de band voor een deel niet serieus genomen, al loog hun muziek er destijds al niet om.

Decapitated bracht vanaf hun tweede demo 'The Eye Of Horus' uit 1998, elke twee jaar een CD uit via Earache Records, waarbij de lat steeds hoger werd gelegd en met de knaller 'The Negation' uit 2004 als absoluut hoogtepunt voor zowel de band zelf, als voor het death metal genre in zijn algemeen. Inmiddels zijn we weer twee jaar verder en Decapitated komt plichtsgetrouw met een nieuw album, getiteld 'Organic Hallucinosis'. Dit vierde album van Decapitated is het eerste album waarop een andere zanger te horen, aangezien zanger Sauron vorig jaar na negen jaar dienst besloot uit de band te stappen. In Adrian "Covan" Kowanek (ex-Atrophia Red Sun) werd een vervanger gevonden, en het is toch even wennen, deze nieuwe zanger. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het stemgeluid van de oude zanger, maar Covan doet het zeker ook niet slecht.

Decapitated gaat op 'Organic Hallucinosis' minder rechtlijnig te werk dan op 'The Negation' en er zitten meer breaks in de nieuwe nummers dan in de nummers op het vorige album. Daardoor komt de muziek wat minder vloeiend over, maar krijgen de nummers wel meer diepgang. De knap gespeelde death metal van Decapitated klinkt nog steeds moddervet, maar mijns inziens heeft 'Organic Hallucinosis' niet de vernietigende impact van zo'n krachtige atoombom als 'The Negation', die het meer moest hebben van eenvoud en brute kracht. Het valt ook niet mee om deze cd te qua intensiteit te overtreffen denk ik, maar een band als Decapitated is dan ook geen band om twee keer dezelfde schijf af te leveren, dus de ontwikkeling die de band met dit album heeft ondergaan is niet meer dan natuurlijk. De productie van dit album is, zoals we gewend zijn van Decapitated, dik in orde en werd wederom gerealiseerd in de Hertz Studio in Bialystok, Polen met producers Slawek en Wojtek Wieslawski. Dat Decapitated bij de major league death metal acts van Europa hoort dat wisten we natuurlijk al enkele jaren, en met 'Organic Hallucinosis' wordt hun positie alleen nog maar verstevigd. Decapitated is momenteel al weer aan het touren voor dit album (met nieuwe bassist Richard Gulczynski die oudgediende Martin vervangt), dus mis ze niet, als ze in april weer in Nederland spelen. Release datum van 'Organic Hallucinosis' is 13 februari 2006.

<< vorige volgende >>