Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Clawfinger - Hate Yourself With Style

Clawfinger - Hate Yourself With Style

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder nu metal

Release type: Full-length CD

Jasper : Clawfinger haten is niet zo moeilijk. Ze zijn lelijk, niet hip, en bovendien hebben ze ook nog eens een zeer verkeerd beeld van zichzelf. Zo denken ze dat ze groter en beter zijn dan iedereen (' The Biggest And The Best'), en dat ze tegenwoordig nog weg kunnen komen met de crossover van begin jaren negentig.

Beiden zijn zeer onwaar. Ok, de ironie van een nummer als ' The Biggest And The Best' was me niet ontgaan hoor, maar het muzikale punt van kritiek blijft staan. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er nog iemand zit te wachten op deze plaat van Clawfinger. In zijn begin dagen was de band nog best ok te noemen, en ja, 'Nigger' was een fijn nummer. Maar als je als muzikanten in zeventien(!) jaar nog maar zo'n schamele muzikale progressie weet te boeken als op ' Hate Yourself With Style' te horen is dan heb je inderdaad een reden om jezelf toch op zijn minst een klein beetje niet aardig te vinden.

'Maar dit is toch een strakke band?' Hoor ik die ene fan die ergens in Nederland rondloopt nog roepen. Ja hoor, maar dat mag ook wel na f*ckin' zeventien jaar... Waar het mij om gaat is dat deze drie Zweden zo verdomt weinig zijn opgeschoten in hun bestaan als collectief. Nog steeds maakt Clawfinger dezelfde simpele crossover van rap en rock. Of ja rap, dat is toch wel waar de sinterklaasrijm van onze vriend Zak Tell het meest op lijkt, oja hij zingt ook wel hoor, maar daar begin ik niet eens over. Simpel maar effectief? Eerder zo simpel dat de maatschapppij kritische teksten over homophobie en verkrachting elk doel zullen missen, behalve dan het omkrullen van menige teen bij de luisteraar.

Ach, laat ik ook nog eens wat aardigs zeggen, er staan best een paar leuk in het gehoor liggende deunen op dit zilveren schijfje, maar Meshuggah, zoals in de bio vermeld hoor ik geen moment terug. Mensen die ondanks alles nog steeds geinteresseerd zijn in Clawfinger raad ik aan om de 'Best Of' die dit jaar ook uit kwam te halen, dan kun je het hoofdstuk ook meteen afsluiten, iets wat de band zelf beter ook had kunnen doen.

Wilt u een samenvatting? Daarvoor verwijs ik graag naar de band zelf, deze plaat is namelijk net als in 2001 ' A Whole Lot Of Nothing', gemaakt door een stelletje ' Zeros & Heroes' alsof ze ' Deaf, Dumb And Blind' zijn en als zij hun brein zouden gebruiken beter ophielden met platen maken.

<< vorige volgende >>