Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Evil Masquerade - Theatrical Madness

Evil Masquerade - Theatrical Madness

Label : Frontiers Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Horst : Vorig jaar wist Evil Masquerade mij zeer aangenaam te verrassen met het debuut 'Welcome To The Show', een van de beste power metal releases van 2004. Ik was dan ook zeer nieuwsgierig naar de eventuele opvolger die gitarist Henrik Flyman en zijn maten voor ons in petto hadden. Welnu, die opvolger is er ook gekomen in de vorm van 'Theatrical Madness'. De hamvraag is uiteraard: is deze schijf van een net zo hoogstaand niveau als het debuut? Het antwoord daar op is tweeledig. Ja en nee.

Dit schreeuwt natuurlijk om een verklaring. Om maar met het goede nieuws te beginnen, de band bestaan nog steeds uit dezelfde muzikanten en zanger (Flyman, Gram, Buhl en Brockman), dus qua vocalen en instrumentatie zit het bijzonder snor. Hetzelfde kan gezegd worden van het materiaal op 'Theatrical Madness', want ook qua composities, songwriting en productie is het weer dikke mik. Wel moet ik er bij aantekenen dat in tegenstelling tot het debuut - wat mij nogal eens deed denken aan werk van Savatage en T.S.O. - op de nieuwe plaat het materiaal meer in de buurt komt van Rainbow en Yngwie Malmsteen. Dat komt heel duidelijk tot uiting op een nummer als 'Other Ways To Babylon', welke praktisch dezelfde basis-riff heeft als 'Now Your Ships Are Burned' van Malmsteen en tijdens de solo herinneringen oproept aan de Rainbow klassieker 'Eyes Of The World'. Wel wordt er hier en daar nog steeds geleund op klassieke muziek, en zelfs een stukje Barok komt om de hoek kijken ('Witches Chant'). Tot zover geen probleem dus.

Neen, het venijn zit hem in het feit dat de plaat mij lang niet zo verrast als het debuut. 'Welcome To The Show' was een heel verfrissend album van een aantal muzikanten waarvan ik het - op grond van hun andere bands - niet verwacht had. Deze keer wist ik uiteraard waartoe de heren in staat waren, en dat schept natuurlijk een bepaald verwachtingspatroon. Aan dat verwachtingspatroon hebben ze zeker voldaan, maar ze zijn er niet in geslaagd zichzelf te overtreffen. Met andere woorden, 'Theatrical Madness' is op zich een dijk van een plaat, maar het nieuwtje is er vanaf. Op zich hoeft dat natuurlijk geen ramp te zijn. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden te noemen van bands met als debuut een absolute kraker waarvan het tweede album toch ietsje tegenviel die met de derde schijf keihard terugkwamen. Denk maar eens aan grote jongens als Metallica, Van Halen, Anthrax en Ayreon. Mocht Evil Masquerade eenzelfde ontwikkeling doormaken dan moet het lekkerste dus nog komen. Ik neem alvast plaats aan tafel als je het niet erg vind…

<< vorige volgende >>