Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Battlelore - Third Age Of The Sun

Battlelore - Third Age Of The Sun

Label : Napalm Records | Archiveer onder gothic metal

Release type: Full-length CD

Michiel B. : De Finnen van Battlelore draaien inmiddels alweer een aantal jaartjes mee. Binnen de fantasy-kringen is deze band al lang geen onbekende meer (men trad reeds op op diverse Lord of the Rings conventies en fantasy-events) en tevens ging men afgelopen jaar op tour met de lieden van Atrocity en Leaves Eyes. Echter voor mij is hun nieuwe album "Third Age Of The Sun”, wat zoals de diverse songtitels als doen vermoeden gebaseerd is op het Lord of the Rings verhaal, de allereerste kennismaking.

En tsja, als ik het hele LotR gebeuren wegdenk dan blijft er toch maar verdraaid weinig over als ik heel eerlijk moet zijn. Muzikaal klinkt Battlelore als een wat slapper aftreksel van Tristania en Theatre of Tragedy terwijl de vrouwelijke vocalen wat meer het middengebied opzoeken. Het klinkt me toch allemaal wat te uitgekauwd hoewel er door de bank genomen weinig op aan te merken valt maar de middelmatigheid overheerst. De enige die echt een dikke voldoende scoort is grunter Tomi Mykkänen wiens diepe grunts een prachtige duistere lading aan de muziek geven (het nummer "Pallando - Forgotten Wizards” is hier een uitstekend voorbeeld van) maar daarentegen komt zijn vertolking van de stem van Gollum in het afsluitende "Gollum's Cry” totaal niet uit de verf.

Bij mij riep het in elk geval geen enkele associatie met LotR op. Geef mij het boek of met name de films maar. Dit riekt mijns inziens een beetje naar goedkoop willen scoren. Een "Nightfall In Middle Earth” van Blind Guardian trek ik dan weer een heel stuk beter terwijl dit album van ver voor de Tolkien-hype was. En van promokreten als 'Let Battlelore show you flashes from the smoky tavern at Umbar, through the green fields of Rohan and finally to the deepest dungeons of Moria. Gather your belongings, clean up your weapons and prepare for WAR!' krijg ik al helemaal spontaan jeuk op allerlei vervelende plaatsen. Sodemieter op met die onzin, ik wil gewoon goede muziek horen en al die tierelantijnen eromheen kunnen me wat. Waar is verdomme de tijd gebleven dat er binnen dit genre meer dan drie goede platen per jaar verschenen?

<< vorige volgende >>