Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Concept - The Divine Cage

Concept - The Divine Cage

Label : Underground Symphony | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Italianen en power metal of progressieve metal … het is hetzelfde als een vers gelegde hoop hondenpoep op de stoep, als een agent met een lasergun verdekt opgesteld achter een viaduct … er is bijna geen ontkomen aan! Natuurlijk heeft de combinatie in het verleden al het nodige moois voorgebracht (Rhapsody, Thy Majestie), maar af en toe vraag je je toch af of er, naast Pavarotti, Bocelli en kornuiten, muzikaal alleen maar power metal uit het land van de spaghetti bolognese komt.

Hoewel Concept zeker niet met een slechte release komt, is het wel de zoveelste power metal cd waar je geen vernieuwende zaken van mag verwachten. Er is goed geluisterd naar bands als Symphony X, Angra en Dream Theater. De progressieve elementen zijn in dusdanig ruime mate aanwezig, dat het merendeel van de songs meer naar progressieve metal neigt dan naar power metal. Muzikaal steekt het allemaal wel goed in elkaar; bombastische melodieën, breaks, keyboards die een sfeervolle entourage proberen neer te zetten. Allemaal niets mis mee, maar toch ontbreekt er iets. De composities zijn voor het merendeel weinig pakkend, missen net dat beetje agressie en komen soms geforceerd over; zo zijn sommige tempowisselingen zo abrupt ('My Cage' en 'Out Of Fashion') dat het lijkt alsof er een tempowisseling in het nummer ingebouwd moest worden maar niet duidelijk was hoe dit op een soepele, ongekunstelde manier gestalte kon krijgen. Daarnaast kan die zanger mij maar niet bekoren; zijn iele, hoge stem wordt op een gegeven moment vervelend om naar te luisteren. Ik weet het; dat is iets wat vooral met smaak te maken heeft, dus laat dat voor je geen argument zijn om deze cd niet uit het rek te pakken.

Hoewel er echt niets innovatiefs en origineels te vinden is op 'The Divine Cage', is het wel een cd die de nodige mensen zal aanspreken. Zoek je songs die lekker in het gehoor liggen en een mengelmoes van power en progressieve metal zijn, dan heb je aan 'The Divine Cage' een lekker schijfje. Of om het in Italiaanse termen te houden: is een standaard spaghetti bolognese voor jou voldoende, dan is 'The Divine Cage' een goede hap voor je. Verwacht je culinair wat meer, dan kun je deze Italiaanse hap overslaan en zul je wat verder moeten spitten op de power metal menukaart.

<< vorige volgende >>