Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Nightingale - Invisible

Nightingale - Invisible

Label : Black Mark | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Sander : Dan Swäno, de man wiens carriere van projecten (zelf noemt hij het geen bands) aan elkaar hangt. Werden we laatst nog getrakteerd op een Bloodbath album, het album van deze maand is een stuk rustiger.

'Invisible' is de vijfde plaat welke de man onder de naam Nightingale uitbrengt. Wederom de duistere progressieve (hard) rock en de fantastische stem van Swäno. Op de ene manier weet die stem je er iedere keer weer van te overtuigen dat er absoluut geen hoop meer is. De muziek is af en toe behoorlijk opzwepend, maar dan legt de zang er weer een sluier van duisternis overheen. Gelukkig is het herfst en duisternis en depressies horen nou eenmaal bij dit seizoen. Zoals bijvoorbeeld 'Atlantis Rising', dat als een vrolijk jaren tachtig deuntje begint maar op de een of ander manier zorg het refrein er weer voor dat ik het raam uit wil springen. 'Stalingrad' is het mooiste en meest deprimerende nummer: je ziet gewoon de uitgestorven, doodse en kille stad voor je. Pure emotie wat deze man weer op plaat heeft gezet.

Helaas moet ik constateren dat de plaat niet geheel aan mijn verwachtingen voldoet. De nummers zitten goed in elkaar en luisteren lekker weg, maar iemand als Swäno wordt geacht zichzelf iedere keer te overtreffen. Het is niet dat het een ongeïnspireerde herhalingsoefening is, maar er zit te weinig vernieuwing in om een echt hoog punt te kunnen verantwoorden. Desondanks een lekker duistere plaat.

<< vorige volgende >>