Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Single Bullet Theory - Behind Eyes Of Hatred

Single Bullet Theory - Behind Eyes Of Hatred

Label : Crash Music | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Frank D. : Alles leek zo mooi te kunnen worden. Je mag je tweede album gaan opnemen. Je zit weliswaar zonder drummer, maar voordat je het doorhebt klimt King Diamond drummer Matt Thompson achter de kit om je uit de brand te helpen. En voor de productie tekent niemand minder dan James Murphy (o.a. Obituary, Death en Testament). Maar om nu te zeggen dat Single Bullet Theory nu echt indrukwekkend uit de hoek komt....nou nee.

Het is zeker niet slecht wat de heren laten horen op 'Behind Eyes Of Hatred', maar vernieuwend is het zeker ook niet. Verre van zelfs. Zo wordt de moderne death metal weliswaar furieus door de speakers geperst, maar de productie is aan de matte kant. Zeker als er een drummer van behoorlijke faam aan het werk is, zou een wat opener drumgeluid welkom zijn. En hoewel over de technische uitvoering van de diverse nummers niks negatiefs valt te zeggen, valt op de composities wel het nodige aan te merken. De staccato gespeelde riffjes en gegrom zijn geen enkel moment verrassend en lijken, zeker na meerdere luisterbeurten, inwisselbaar. En met bekende bands als Korn en Darkest Hour die zich van een soortgelijk recept bedienen voegt Single Bullet Theory met dit album weinig toe aan de overvolle vijver van de moderne death metal. De band komt gedurende de elf nummers op het album slechts tweemaal boven het maaiveld uit. Deze twee zeldzame momenten zijn een vette uitvoering van 'Badlands' (jawel, een Metal Church cover) en 'I Of The Enemy', waarmee de band laat zien de naam die men inmiddels heeft opgebouwd als live band en tourmaatjes van bands als Soilwork, Hyprocrisy, Entombed en King Diamond ook in de studio te kunnen waarmaken. Met name tijdens de laatstgenoemde track trakteert de band zijn fans op opzwepende drums, schitterende breaks met twin gitaren en vocalen die van clean naar hysterisch gegrom gaan. Met andere woorden, tijd voor het betere gooi en smijt werk. Het is echter een doekje voor het bloeden. Een aardig doekje, maar toch....

Na het beluisteren van 'Behind Eyes Of Hatred' is de conclusie helaas dat het gebodene over de gehele linie wat teleurstellend is, maar draag je moderne death metal een warm toe, zit je niet te wachten op een nieuwe muzikale ervaring en heb je voldoende ruimte in je cd-kast, dan is dit album zeker een wandeling naar de lokale platenboer waard, want zoals gezegd: de technische kwaliteiten van de heren staan buiten kijf.

<< vorige volgende >>