Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Ayreon - The Human Equation

Ayreon - The Human Equation

Label : Inside Out | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Ferdi : Even leek de muzikale groei van Ayreon te stagneren. De tekenen aan de wand waren legio: Ayreon begon sterk maar na drie geniale albums stagneerde de boel. 'The Dream Sequencer' (2000) had best zijn momenten, maar 'The Flight Of The Migrator' (2000) bleek een slappe plaat met ideeën die Arjen Anthony Lucassen al vaker en beter had gebruikt. De daarop volgende verzamelaar 'Ayreonauts Only' (eind 2000) was verder vooral bedoeld om overgebleven Ayreon-compost te recyclen.

Het project Ambeon (2001) kon mooi zijn, maar had achteraf als enige verdienste dat het zangeres Astrid van der Veen aan de wereld voorstelde. Op Star One's cd 'Space Metal' (2002) was de muziek tenminste weer beter, maar tegelijkertijd leek het weer alsof veel nummers op de automatische piloot waren geschreven. Het spreekt boekdelen dat Star One gedenkwaardiger was vanwege de optredens (2002) en de bijbehorende live-dvd en -cd 'Live On Earth' (2003) dan omwille van de muziek. U snapt het al: mijn verwachtingen van de nieuwe Ayreon waren niet hoog.

Ik heb gezondigd. Fout van mij, was het om te twijfelen aan Lucassen. Een grote fout, een kapitale blunder. Ayreon is namelijk weer terug, en hoe! De vier jaren waarin Lucassen geen Ayreon-plaat uitbracht hebben zijn groots(t)e project goed gedaan: lang geleden klonk een Ayreon-plaat zo verfrissend als dit. 'The Human Equation' is een album wat zich kan meten met 'Actual Fantasy' en 'Into The Electric Castle'.

'The Human Equation' is een album van een contrasten: extreem harde gitaarstukken worden af opmerkelijk rustige volkgedeelten. Zuivere zang wisselt gruntzang af. Snelle nummers volgen op langzamere tempo's. Die afwisseling loopt niet alleen als een rode draad door de plaat zelf heen, maar zorgt ook binnen de nummers voor veel afwisseling. Luister maar eens hoe Lucassen in 'Day Eght: School' heen en weer reist tussen de uitschieters.

Er staat geen zwak nummer op deze plaat. Elke song is uitgedacht, opgenomen en ingezongen met het concept van totale perfectie in het achterhoofd. Tel daarbij op een aantal geweldige vocalisten (waaronder James Labrie, Irene Jansen, Mikael Akerfeldt en Devin Townsend), een uitstekend geluid en een gelimiteerde editie met bonus-dvd, en je hebt het over één van de allerbeste releases van het jaar.

<< vorige volgende >>