Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Babylon Mystery Orchestra - On Earth As It Is In Heaven

Babylon Mystery Orchestra - On Earth As It Is In Heaven

Label : Eigen beheer | Archiveer onder doom metal

Release type: Full-length CD

Ferdi : Het eenmansorkest onder leiding van allerskunner Sidney Allan Johnson slaat weer terug met een nieuwe cd. De basis ervan is een gecompliceerd conceptverhaal, waarin Johnson de eeuwenoude wortels van hedendaagse rockmuziek verklaart vanuit Christelijk-historisch perspectief. Het resultaat is een album met dertien heavy, groovende nummers die zich verhouden in het midden van oude Nick Cave, Cathedral en de latere Tiamat.

Babylon Mystery Orchestra is een vreemde band. Vreemd, omdat de muziek allesbehalve catchy of goed in het gehoor liggend. De zang klinkt niet mooi, de nummers hebben geen melodie en de tempo's liggen zonder uitzondering laag. En toch heeft 'Earth As It Is In Heaven' een ondefinieerbare aantrekkingskracht. Is het de verwondering, die de luisteraar drijft om de cd toch nog een laatste keer op te zetten? De muziek heeft geen mooie elementen, maar toch fascineert Johnson zijn luisteraars genoeg om de cd nog één keertje op te zetten, om te kijken of je kunt doorgronden of die man nou gek is of geniaal. En op dat ogenblik wordt je door de muziek gegrepen.

Babylon Mystery Orchestra laat zich namelijk niet verklaren: het is een band die je moet voelen. Vreemde muziek, die pas naar meerdere luisterbeurten overkomt. Muziek is namelijk, alle theoretische vraagstukken daar gelaten, boven alles een gevoelskwestie. Dat is niet alleen de onderliggende boodschap van het concept achter deze plaat, het is ook de plaat zijn voornaamste redder en grootste charme.

<< vorige volgende >>