Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Iron Savior - Battering Ram

Iron Savior - Battering Ram

Label : Sanctuary Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Ferdi : Er wordt wel eens gezegd dat het de meeste goede metalbands gegund is om drie spraakmakende albums te maken, alvorens te vervallen in nietszeggendheid. Dat geldt zeker voor Iron Savior. De band, in 1996 voortgekomen uit (ex-)leden van Helloween en Blind Guardian, bracht drie power metal klassiekers uit. Op het vierde album, 'Condition Red', zakte het niveau in. Dat geldt ook voor deze vijfde plaat, 'Battering Ram' (hallo Judas Priest). Betekent dit, dat Piet Sielck (zang, gitaar, productie) en zijn kornuiten een slechte plaat hebben afgeleverd? Neen, allerminst.

'Battering Ram' telt namelijk tien power metalnummers die rossen als een op hol geslaagde grizzlybeer. Maar in de muzikale collage van solo's, dubbele basdrums en kenmerkende zang, is geen ruimte voor innovatie nog originaliteit. Nummers als 'Stand Against The King' en 'H.M. Powered Man' hadden met gemak op de vorige albums kunnen staan, al had ik ze ook daar gerekend tot de mindere nummers.

Bovendien heeft Piet Sielck het eens zo karakteristieke bandgeluid al lang geleden verkwanseld door, als producer, te veel genregenoten voorzien van een identieke sound. Veel voegt deze plaat dus niet toe. Iron Savior doet er goed aan om zich af te vragen of het wel verstandig is om nog een zesde plaat uit te brengen. Vanuit een creatief oogpunt zie ik daar namelijk geen enkele reden toe.

<< vorige volgende >>