Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Zaum - Divination

Zaum - Divination

Label : Listenable | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Bart M. : Zaum maakt, hoe zal ik het zeggen, muziek. Het is 1 van de weinige bands die zelfs na een aantal keren luisteren weigert om binnen de bestaande genres gelabeld te worden. Vanwege de duistere uitstraling en het hier en daar toch zwaar orende geluid past het met enig gemak binnen het rock en metal spectrum. Zelf noemen ze het mantra doom en dat is misschien nog wel de beste omschrijving.

`Divination` bevat drie nummers die samen goed zijn voor drie kwartier shamanistische geluiden. Zaum neemt ruim de tijd om iets op te bouwen binnen elk van deze liederen en doet dit bijzonder traag, door telkens iets toe te voegen aan de geluidsbrij die zij produceren. En heel langzaam beginnen daar dan klanken en melodiën in door te schemeren. Naast bas en drums, die zorgen voor een fijne basis, horen we soms een donkere, dreigende stem en wordt er onder andere gebruik gemaakt van de zingende zaag, de mondharp en de didgeridoo. Dit alles tezamen klinkt intens en apart en heeft een bepaalde, hypnotiserende schoonheid.

Het duurde een tijd voor ik dit kon waarderen, maar uiteindelijk ben ik dat zeker gaan doen. De muziek is als een stomp blok klei op een pottenbakkersschijf die langzaam draait, maar steeds in tempo omhoog gaat totdat de klei vorm begint te krijgen. Eerst onduidelijk maar naarmate je de muziek vaker hoort wordt het scherper en scherper, totdat je kijkt naar een mooi vormgegeven beeld. Niet voor beginners, wel voor doorzetters.

<< vorige volgende >>