Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Voodoo Stan & The Satan Band - The Death And The Departed

Voodoo Stan & The Satan Band - The Death And The Departed

Label : Eigen beheer | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Nima : Het spul wat ik normaal gesproken bespreek is vrij rechttoe rechtaan en makkelijk in een hokje te plaatsen. Eens in de zoveel tijd krijg ik echter iets op mijn bordje wat ik niet anders kan bestempelen als, zoals we dat hier bij Lords of Metal zo mooi noemen, different metal. Zo ook deze The Dead And The Departed van het Finse Voodoo Stan And The Satan Band. Wat een naam!

Het handelt hier om de tweede langspeler van de hoofdrolspelers Voodoo Stan (gitaar) en Peter Watchout (zang). Het debuut The Lair Of Dr. Snake (2015) ken ik niet, maar deze tweede langspeler heeft mij absoluut nieuwsgierig gemaakt. Zoals gezegd is deze band niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Op The Dead And The Departed krijgen we namelijk een mengelmoes van zoveel verschillende stijlen dat we iets volstrekt eigenwijs en unieks hebben. De muziek van de heren bevat invloeden vanuit de traditionele heavy metal, doom, Gothic, prog en melodieuze (progressieve) death en black metal! Ik hoor invloeden van King Diamond en Mercyful Fate in de riffs (echter meer in het straatje Ghost, maar dan beter), My Dying Bride, Paradise Lost, Akercoke, Opeth en hier en daar zelfs The Sisters Of Mercy, maar ook talloze andere bands. De heren komen echter met een volstrekt eigen benadering en laten zich niet direct met anderen vergelijken. Nou zie ik dat niet altijd als iets positiefs, maar in dit geval werkt dat in hun voordeel.

Om heel eerlijk te zijn kon ik bij de eerste aantal luisterbeurten niet veel met deze plaat. Na meerdere, en vooral aandachtigere luisterbeurten begon de plaat zich steeds meer te openbaren en begon ik de genialiteit en de knappe wijze waarmee alles samenkomt beter inzien. De heren zelf noemen het pirate metal en swamp metal, en al kan ik helemaal niks met deze termen, geven deze wel de sfeer van de muziek goed weer. De songs handelen over zaken zoals piraterij, voodoo en andere horror scenarios en de plaat heeft een spooky en duistere sfeer, die mij, na meerdere luisterbeurten, aardig aanspreekt. Peter Watchout heeft daarnaast een zwaar en helder stemgeluid die meer bij een gothic, doom en new wave past, en al is hij niet de beste zanger op deze aardkloot, heeft zijn stem een bepaalde charme en charisma die perfect bij de muziek past en voor nog meer onderscheid zorgt. Alles bij elkaar is The Dead And The Departed een complex en moeilijk te verteren plaatjes, maar absoluut ook een originele, uitdagende (al haat ik dat woord) en zeer interessante.

<< vorige volgende >>