Listen live to Radio Arrow Classic Rock
1914 - The Blind Leading The Blind

1914 - The Blind Leading The Blind

Label : Archaic Sound | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Koen S. : Het wordt steeds gekker en gekker. Een Oekraïense black/doom/death metal band die zijn inspiratie haalt uit de Eerste Wereldoorlog en veldslagen in België en Frankrijk bezingt, Engelse teksten gebruikt en hier en daar een Duitse of Franse songtitel bezigt. 1914 doet het allemaal op hun nieuwe album ‘The Blind Leading The Blind’. 1914 werd gevormd in 2014, op de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Hun bestaan is een hommage aan alle gevallenen in de Groote Oorlog en het uitbrengen van ‘The Blind Leading The Blind’ valt samen met Wapenstilstand, 100 jaar sinds het einde van WOI.

De intro is een vrolijk deuntje van een grammofoonplaat van voor die oorlog ,maar vanaf ‘Arrival. The Meuse-Argonne’ krijgen we een venijnige death metal aanval, gekruid met zwartmetalen handgranaten en messcherpe bajonetten. Bolt Thrower is natuurlijk nooit ver weg in dit soort logge death metal, maar dit bataljon brengt alles toch op een meer gesofisticeerde manier en met een griezeligere sfeer. 2.Division, Infanterie-Regiment Nr.147, Oberleutnant – Ditmar Kumar - ik kan er ook niks aan doen - heeft een goed verstaanbare growl en legt de verschrikkingen in de loopgraven van indertijd haarfijn uit. De bas zit hoog in de mix en dat moet ook wil je deze zware sound neerzetten. De tragere passages geven een vals gevoel van veiligheid, want het zijn juist deze stukken die je murw beuken. ‘Beat The Bastards’ is een leuke cover van The Exploited, maar wat die halverwege het album doet is mij een raadsel. Plak die toch gewoon als extraatje achter je oorlogsverhaal!

‘Passchenhell’ is samen met ‘Arrival. The Meuse-Argonne’ en ‘The Hundred Days Offensive’ één van de hoogtepunten en tevens een mooie verwijzing naar Passendale (internationaal bekend als Passchendaele) het Vlaamse dorp waar zwaar slag werd geleverd en waarover God Dethroned ook reeds zong op hun album ‘Passiondale (Passchendaele)’. Er is als bonus ook nog de gastbijdrage van Dave Ingram, ex-zanger van die andere oorlogsmachines Bolt Thrower en Hail Of Bullets. Iedere death metal liefhebber kan dit uur durende avontuur blindelings aanschaffen.

<< vorige volgende >>