Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Blaze Bayley - The Redemption Of William Black (Infinite Entanglement Part III)

Blaze Bayley - The Redemption Of William Black (Infinite Entanglement Part III)

Label : Blaze Bayley Recording | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Nima : Met ‘The Redemption Of William Black (Infinite Entanglement Part III)’ komt Blaze Bayley met het laatste deel van de Sci-Fi-trilogie die hij in 2016 begon. De CD-versie verscheen in maart al, maar heeft ons helaas niet bereikt. Deze maand verschijnt de vinyl-versie, die wij gelukkig wel hebben mogen ontvangen. De eerste twee delen waren naar mijn mening ontzettend sterke albums, waarmee Blaze nogmaals bewees dat hij veel meer erkenning verdient dan destijds met – tja, het zal hem nooit loslaten – Iron Maiden. Sterker nog, beide albums vond ik eerlijk gezegd sterker dan ‘The Book Of Souls’!

Net zoals het concept gaat de derde deel van de trilogie ook muzikaal in dezelfde stijl verder en past naadloos aan bij de vorige twee releases. De opener ‘Redeemer’ is meteen een epische heavy metal stamper die heel erg de sfeer van de Blaze-era Iron Maiden kent (waarom ook niet?) en is een heerlijke en krachtige binnenkomer. De daaropvolgende ‘Are You Here’ en ‘Immortal One’ zijn tevens twee (kort maar) krachtige beukers. Daarna gaat de tempo naar beneden en krijgen we wederom de meer gevoelige, melancholische en langzamere nummers. Ik moet wel zeggen dat de genoemde snellere songs mij in het algemeen iets meer weten te overtuigen. Dat betekent geenszins dat deze songs slecht of zwak zijn; het is alleen dat Blaze’s zangkwaliteiten meer tot hun recht komen in de snellere stukken. Maar ja, aan de andere kant is ‘Human Eyes’ bijvoorbeeld een (semi-)ballade zoals alleen Blaze die kan zingen en raakt als vanouds de gevoelige snaar. Ook ’18 Days’ is zo’n heerlijk afwisselende song waarin de man al zijn emoties eruit gooit. En bij Blaze weet je dat elk woord en elke emotie gemeend is. Dat is trouwens ook iets wat ik sowieso heel erg waardeer aan Blaze; het is allemaal volledig authentiek. En die authenticiteit wordt gelukkig ook intact gehouden door de “simpele” , maar desondanks sterke, productie.

De eerst volgende stamper komt pas aan het einde met het geweldige ‘The Dark Side Of Black’, die tot de sterkere songs van de plaat behoort. Het afsluitende ‘Eagle Spirit’ is tot slot een magnifiek meesterwerkje en één van de beste songs in Blaze’s oeuvre; een ware grand finale voor deze mooie trilogie. Alles bij elkaar heeft Blaze wederom een sterk album afgeleverd, waarmee hij bewijst dat hij inderdaad de man is die niet zal sterven. De trouwe fanschare die de man ondertussen heeft opgebouwd zullen niet teleurgesteld zijn. Ook fans van sfeervolle, duistere en Sci-fi-geïnspireerde heavy metal conceptalbums, maar ook Maiden-fans die nog altijd aan de man hebben getwijfeld, moeten de plaat op z’n minst een kans geven.

<< vorige volgende >>