Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Begravningsentreprenörerna - Jämna Plågor

Begravningsentreprenörerna - Jämna Plågor

Label : Ektro Records | Archiveer onder hardrock / aor

Release type: Full-length CD

Jan-Simon : Juist als je denkt dat er gezien het begrensde aantal Zweden op aarde niet meer Zweedse rockbands kunnen zijn dan er nu al zijn word je geconfronteerd met een stelletje maffe Finnen die net doen alsof ze Zweden zijn. Niet alleen is hun naam bijzonder Zweeds (en met 26 letters in één woord ook bijzonder lang), ze zingen ook nog eens in het Zweeds. Bij nader inzien is dat minder gek dan het lijkt. Al zijn er maar weinig Finnen die Zweeds spreken, het is een officiële taal in het land. Desalniettemin, Begravningsentreprenörerna is een vreemde eend in de Finse bijt. Het debuutalbum ‘Jämna Plågor’ (geen idee wat dat betekent) verschijnt op het Ektro label, vooral bekend doordat het het platenlabel is waarmee de illustere Finse band Circle en al hun zijprojecten het merendeel van hun output aan de man brengt. Ook al bevat Begravningsentreprenörerna geen leden van Circle, Pharaoh Overlord etc., muzikaal delen de bands een voorliefde voor hardrock uit de jaren tachtig. Maar waar Circle een bizarre mengelmoes van Judas Priest, Krautrock, drone en progrock creëert, daar gaat Begravningsentreprenörerna voor onverdunde old-school NWOBHM. Althans, dat is wat het persbericht ons wil laten geloven. Na beluistering van ‘Jämna Plågor’ vind ik de begrafenisondernemers meer weg hebben van de hardrock/glam/punk pioniers New York Dolls en hun meer eigentijdse Noorse navolgers Turbonegro, zij het een stuk minder sleazy qua imago en onderwerpkeuze van de songs (voor zover we daar wijs uit kunnen worden natuurlijk). Wie de band wil vergelijken met Zweedse grootheden als Hives en Hellacopters heeft ook zeker een punt. Zij tapten ruim twintig jaar geleden uit hetzelfde met pure onversneden rock ‘n’ roll gevulde vaatje. Kortom, we hebben hier te maken met heerlijk ouderwetse hardrock zoals die in de jaren zeventig en tachtig veel gemaakt werd, in een modern jasje.

‘Jämna Plågor’ trapt af met een geweldig opgefokt rocknummer getiteld ‘Jag Har Fått Nog Av Dig’ (‘Ik heb genoeg van jou’) dat in een kleine drie minuten alles heeft wat je van powerrock / hardrock in jaren zeventig stijl mag verwachten: een hysterisch gillende zanger, een ritmesectie als een op hol geslagen stoomwals en een gitarist die zijn hand niet omdraait voor een solo meer of minder – al dan niet ondersteund of opgejaagd door een tweede gitaar. Het volgende nummer is dusdanig pakkend dat je vanzelf ‘Det Är Bara I Mitt Huvud’ gaat meebrullen, ook al heb je geen idee wat je uitkraamt. Tegen het derde nummer, waarbij voor de verandering wat gas wordt teruggenomen en een degelijke ZZ Top achtige boogie de basis vormt, is in ieder geval een ding duidelijk: Begravningsentreprenörerna gaat een gouden toekomst tegemoet in Zweden. Er is daar sowieso een gat gevallen aangezien er de laatste jaren nog maar weinig van The Hives en Hellacopters is vernomen. Of de rest van de wereld ook voor deze vier Finnen zal vallen is moeilijk te zeggen. In een rechtvaardige wereld die uitgaat van songkwaliteit zou zo’n vraag een no-brainer zijn. Natuurlijk gaat de wereld voor de band-met-de-langste-naam-bestaande-uit-één-woord. Maar helaas is er heden ten dage maar weinig belangstelling voor goed gemaakte hardrock. In het Zweeds. Uit Finland…

De plaat rockt en rollt nog lekker verder met een hoeveelheid energie die je meteen doet begrijpen waarom het na 34 minuten klaar is. Meer zou in strijd zijn met alle regels van goed fatsoen. Een leuke plaat met acht uitzonderlijk goede nummers, elk in onverstaanbaar Zweeds en met alle versterkers op 11. Wat wil een mens nog meer?

<< vorige volgende >>