Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Monuments - Phronesis

Monuments - Phronesis

Label : Century Media | Archiveer onder metalcore

Release type: Full-length CD

Job : Tijd voor de nieuwe van Monuments, de metalcore band die met regelmaat net boven de middelmatigheid uitstijgt. Maar dan ook echt net. Het vijftal onder leiding van snarenduo Olly Steele en John Browne met voormalig Periphery zanger Chris Barretto is begin oktober met ‘Phronesis’ gekomen. Waar voorganger ‘The Amanuensis’ uit 2014 nog een conceptplaat was, lijkt ‘Phronesis’ het simpeler aan te pakken – een tiental simpele metalcore songs, draaiend om djenty groove en melodische hooks in de refreinen.

Niets dat we nog niet eerder hebben gehoord, dus. Het ad nauseam kopiëren van de statuten in het djenty genre (Periphery, Born of Osiris, Veil of Maya en voorvaders Meshuggah) lijkt nooit te stoppen en Monuments doet op ‘Phronesis’ dan ook niets wat ik niet verwachtte. Sure, er zitten een paar goed geschreven riffs tussen en het 0-1-1-0-01-0 “chuggen” blijft gelukkig enigszins uit. Maar door het gemis van ook maar enige dynamiek is wat er overblijft een waterig, slapjes resultaat dat nergens echt ballen toont. Hoewel Barretto’s screams gemeend en vet klinken, maken zijn cleans (die een soort Michael Jackson-achtige capriolen lijken te willen emuleren) een hoop stuk. En dan de teksten... “I fuck around with you constantly / honestly / leave me the fuck alone” op ‘Stygian Blue’?

Uiteindelijk horen we dus weer een Monuments dat weigert te innoveren en bang lijkt te zijn voor de volgende stap. Deze plaat zal ze dan ook niet naar nieuwe hoogtes katapulteren. De fans zullen dit tof vinden, maar uiteindelijk gaan ze hier geen nieuwe zieltjes mee winnen en ik vraag me af in hoeverre deze tak van moderne metalcore nog kan groeien zonder nieuwe invloeden. Hopelijk denkt de steeds kleiner wordende niche markt er hetzelfde over.

<< vorige volgende >>