Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Irreversible Mechanism - Immersion

Irreversible Mechanism - Immersion

Label : Blood Music | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Patrick : Even leek het nieuwe album van Irreversible Mechanism, en daarmee de band ook zelf, volledig op losse schroeven te staan. Na de opname van ‘Immersion’ maakte het vijftal bekend dat zanger Yaroslav Korotkin het voor gezien hield. Een ietwat ongelukkige woordkeuze in het persbericht deed zelfs denken dat de band daarmee ophield te bestaan, maar dat bleek anders. Een correctie op het eerdere bericht volgde. De liefhebbers konden opgelucht ademhalen …

… of toch niet? Er bleek al eerder de nodige ruis ontstaan te zijn; Korotkin was in 2017 al gevraagd de band te verlaten en de vocalen waren op het nieuwe album al door iemand anders (Ilya Studenok) ingevuld. Was dit een signaal dat er wat op til stond? Het antwoord is een volmondig: ‘ja’. Liefhebbers die een voortzetting van ‘Infinite Fields’ verwachten, zullen met dit ‘Immersion’ wellicht wat bedrogen uitkomen. Op ‘Immersion’ heeft de band een wat rauwere, technischere benadering naar de achtergrond gedrukt en zet vol in op een hypnotische sfeer en prachtige melodieën. Waar op de voorganger de scherpe riffs je om de oren vlogen, zijn het nu sfeerrijke gedeeltes en/of ambiente soundscapes (bijvoorbeeld laatste gedeelte ‘Abolution’, ‘Simulacra’, ‘Limbo’ ) die een groot stempel op het geluid drukken. Daarmee liggen vergelijkingen met bands als Fallujah en The Contortionist voor de hand. Dat de band nog steeds weet hoe intrigerende, scherpe tracks te schrijven, bewijzen bijvoorbeeld ‘Existence II’, ‘Footprints in the Sand’ en ‘Beyond’ wel. Daarentegen zoekt de band veelvuldig naar stemmige gedeeltes en wordt menig track met een stemmig tussenstuk (‘Immersion’) of afsluiting ingekleurd (‘Abolution’, ‘Footprints in the Sand’). Niets mis mee, ware het niet dat je op het album ook niemendalletjes van jewelste (‘Simulacra’, ‘Limbo’) tegenkomt. Dat de band muzikaal andere paden bewandelt wordt nog eens benadrukt door het veelvuldig gebruik van zuivere vocalen. Ook dat hoeft geen probleem te zijn, al zullen er ook genoeg liefhebbers zijn die dit, naast de vele atmosferische gedeeltes, een te grote drempel vinden om te nemen.

Op ‘Immersion’ wordt door Irreversible Mechanism een andere muzikale koers ingeslagen dan op voorganger ‘Infinite Fields’; er zullen liefhebbers zijn die de vernieuwde inkleuring van de progressieve death zullen toejuichen, maar ook die hier niet vrolijker van worden. Toch eerst maar eens even aan een luisterbeurt onderwerpen voor je tot aanschaf overgaat?

<< vorige volgende >>