Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Vatika - Act No. 1

Vatika - Act No. 1

Label : STF Records | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: Full-length CD

Nima : Vatika is een driekoppige formatie uit Zweden die met ‘Act No. 1’ (what’s in a title?) haar debuut aan ons presenteert. Wat het trio hier ten gehore brengt is een combinatie van ouderwetse en moderne thrash, cross-over en traditionele heavy metal. Probeer je maar eens voor te stellen hoe het zal klinken als je latere Slayer en Destruction met Iced Earth en King Diamond met elkaar combineert, en je zou je misschien er een voorstelling van kunnen maken. Maar al met al heeft de moderne thrash wel de bovenhand. Dat betekent laag-gestemde gitaren, over het algemeen zware riffs, veel groove en vele breaks.

Alhoewel het materiaal net iets te modern voor mijn smaak is moet ik wel zeggen dat dit absoluut niet tegenvalt. Uiteraard zorgt combinatie van voorgenoemde stijlen voor veel variatie, maar het is tevens zo knap gedaan dat het geheel wel als een eenheid klinkt en niet als een stel aan elkaar geplakte stukken. De heren bewijzen hiermee bovendien van vele markten thuis te zijn. Met name de vocalen vallen in de positieve zin op daar bassist/vocalist Andreas Hedman zowel in de cleane zang en hoge heavy metal uithalen alsmede in zijn agressieve aanpak zijn mannetje staat. Ook komt men regelmatig met simpele doch sterke en pakkende riffs, en weet over het algemeen de agressie en energie goed vast te houden. Over het algemeen weet men een goede indruk te maken en bewijzen de heren de nodige kwaliteit in huis te hebben.

Het zal wel een kwestie van smaak zijn, maar naar mijn mening lig de kracht van Vatika vooral in de ouderwetsere, agressievere en de meer rechttoe rechtaan aanpak. In de zwaardere, meer groovende en mid-tempo aanpak (lees: modern) slaat de verveling bij mij erg snel toe en wordt de boel behoorlijk langdradig. Wat dat betreft heb ik gemende gevoelens over deze band/plaat, maar over het algemeen ben ik er positief over. Zeker een poging waard.

<< vorige volgende >>