Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Cast The Stone - Empyrean Atrophy

Cast The Stone - Empyrean Atrophy

Label : Agonia Records | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Dennis : Cast The Stone is de band waarmee het voor gitarist Mark Kloeppel (Misery Index, Scour), bassist Derek Engemann (Scour, ex-Cattle Decapitation, ex-Unmerciful) en drummer Jesse Schobel (ex-Scour, Eternal Ruin, Legend) in 2002 allemaal mee begon. Alhoewel de band in 2005 hun debuutalbum ‘Dark Winds Descending’ uitbracht waaiden de muzikanten daarna snel uit naar verschillende succesvolle Amerikaanse death metal bands en kwam Cast The Stone op een laag pitje te staan. Nu, dertien jaar later, hebben de heren samen met zanger Andrew Huskey een nieuwe EP opgenomen getiteld ‘Empyrean Atrophy’ en krijgt het project eindelijk een vervolg.

Cast The Stone is een ode aan Amerikaanse en Zweedse death metal tezamen. De Amerikaanse death metal van Cast The Stone is doorweefd met Zweedse invloeden van bands als At The Gates, Grave en Dismember vermengd met epische en progressieve riffs zoals we die van Edge of Sanity en Opeth kennen. Opener ‘As The Dead Lie’ is een groovy track die rustig opent en daarna lekker verder galoppeert met een aanstekelijke punkachtige D-beat en uiteindelijk naar climax toewerkt met heerlijk dubbele bas voetenwerk om vervolgens langzaam en slepend weer af te bouwen. Bij ‘The Burning Horizon’ zijn de vroege Opeth invloeden duidelijk aanwezig met een heerlijk ronkende bas, slepende riffs en progressieve breaks. Halverwege de EP is een rustpuntje ingebouwd met het drie minuten durende akoestische intermezzo ‘Standing In The Shadows’ die vooraf gaat aan ‘A Plague of Light’ dat duidelijk door At The Gates en Edge of Sanity is geïnspireerd. Bij het titelnummer ‘Empyrean Atrophy’ gaat het muzikaal dan weer meer richting Grave en dit is meteen ook het zwaarste eigen werk van Cast The Stone op deze EP. Dan Swanö (Edge of Sanity, Katatonia, Bloodbath) werd gevraagd deze EP 6-track te produceren en mede daardoor zijn de nummers voorzien van een overduidelijk Zweeds sausje. Als eerbetoon aan deze Zweedse multi-instrumentalist en invloedrijke producer sluit Cast The Stone de 26-minuten durende EP af met de brute cover track ‘Jesusatan’ van Swanö’s oude death metal band Infestdead.

‘Empyrean Atrophy’ is een knap staaltje werk van vier ervaren muzikanten uit de Amerikaanse death metal scene en het zou absoluut geen straf zijn om in de nabije toekomst meer muziek (lees een volledig album) uit het kamp van Cast The Stone te mogen verwelkomen.

<< vorige volgende >>