Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Madball - For The Cause

Madball - For The Cause

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder punk / hardcore

Release type: Full-length CD

Patrick : ‘For The Cause’ is het negende album van Madball; een niet overdreven hoog aantal voor een band die al in 1988 werd opgericht. Typisch gevalletje kwaliteit boven kwantiteit? De New York hardcore legende trekt op hun nieuwe album het muzikale lijntje door zoals we van hen gewend zijn. Niets mis met herkenbaarheid.

Eerlijk gezegd wil ik ook niets anders horen dan de samengebalde energie die we van hen gewend zijn. Muzikale verschuivingen kom je niet tegen op ‘For The Cause’, al zorgt net even wat meer afwisseling tussen de tracks en in tempo ervoor dat de band fris genoeg blijft klinken en het geen moment ook maar de schijn van een herhalingsoefening oproept. Tracks als ‘Smile Now Pay Later’, ‘Rev Up’, ‘The Fog’ en ‘For The Cause’ zullen ongetwijfeld uit kunnen groeien tot tracks die live volop meegebruld worden. Op ‘For The Cause’ keert gitarist Matt Henderson, die sinds ‘Hold It Down’ (2000) niet meer op een Madball album te horen was, terug. Daarnaast zijn er - maar ook dat is niet meer dan gebruikelijk voor Madball - menig gastoptredens op het album: Sick Jacken (Psycho Realm) op ‘Rev Up’ en Steve Whale (The Business) en Tim Armstrong op ‘The Fog’. Het meest in het oog springend is ongetwijfeld de aanwezigheid van Ice-T, die geheel op zijn eigen wijze ‘Evil Ways’ op fraaie wijze inkleurt. En wat zou een Madball album zijn zonder een track in het Spaans (‘Es Tu Vida’)?

Madball doet het keer een keer: een album vol met emotioneel gedreven, ouderwetse hardcore op zijn best. Dit is het soort materiaal waar de meeste bands alleen maar jaloers op kunnen zijn.

<< vorige volgende >>