Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Maiden United - Empire Of The Clouds

Maiden United - Empire Of The Clouds

Label : Painted Bass Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Sjak : Toen bassist Joey Bruers in 2006 door de Nederlandse Iron Maiden fanclub gevraagd werd om een speciale show te verzorgen, zal hij ook niet hebben durven vermoeden dat men in januari 2018 met dit initiatief in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam zou staan. In eerste instantie werd er door het grote publiek nog enigszins sceptisch gereageerd op het idee om Iron Maiden nummers in een akoestisch jasje te steken, maar het muzikale vakmanschap, de originaliteit van het gebodene en de passie waarmee een en ander gebracht werd trok al die twijfelaars al snel over de streep. Hierdoor was Maiden United in staat om een drietal erg fraaie albums af te leveren (‘Mind The Acoustic Pieces’ uit 2010, ‘Across The Seventh Sea’ uit 2012 en ‘Remembrance’ uit 2015) en vele (internationale) shows te spelen, waarvan de reeds genoemde show in Carré ongetwijfeld tot nu toe het hoogtepunt is geweest.

Natuurlijk wilde men voor deze show iets speciaals brengen en dat heeft men dan ook daadwerkelijk gedaan in de vorm van een geweldige vertolking van het lange, epische Maiden nummer ‘Empire Of The Clouds’, waarvan Iron Maiden zelf heeft aangegeven dat ze het nooit in een live setting zullen spelen. Vanwege de erg positieve respons hierop heeft men besloten om een speciale, dubbele EP uit te brengen, waarop zowel de studio-versie als de in Carré vertolkte live-versie op te vinden zijn, aangevuld met het nummer ‘Killers’. Daar het vaak al moeilijk is om dit soort lange nummers in een elektrische setting interessant te houden, is de opgave voor Maiden United nog lastiger maar men blijkt moeiteloos in staat te zijn om de luisteraar gedurende de totale speelduur van dit lange nummer bij de les te houden.

Met name ‘Part 1’ met zijn gesproken intro en instrumentale vervolg is een uitdaging, maar toch ben en blijf je vanaf het allereerste moment geboeid. Het meeste interessante gedeelte van het nummer zijn echter ‘Part 3’ en Part 4’, waarin de laatste momenten voor de crash en de daadwerkelijke crash van de R101 weergegeven worden. Zowel muzikaal als vocaal wordt dat prima vertolkt en met name de vocalen van Wudstik klinken erg overtuigend. Het veelvuldig gebruik van gesproken tekst zal door een aantal mensen misschien als “overdone” beschouwd worden, maar ik vind het juist een enorme toegevoegde waarde hebben. Op het tweede schijfje vinden we de delen twee tot en met vier, zoals die live gespeeld werden in Carré in januari van dit jaar en mede door de haast voelbare prettige atmosfeer en de prima muzikale invulling klinkt dit in mijn beleving nog een stuk sterker dan de studio-versie. Deze dubbel-EP wordt afgesloten met een heerlijke versie van ‘Killers’, waardoor we wederom moeten concluderen dat het akoestische concept van Maiden United prima werkt en dat men met deze ‘Empire Of The Clouds’ een erg interessante EP heeft afgeleverd, die zelfs de meest sceptische Iron Maiden fans zullen kunnen waarderen. Zeer de moeite waard, dit plaatje…

<< vorige volgende >>