Listen live to Radio Arrow Classic Rock
At The Gates - To Drink From The Night Itself

At The Gates - To Drink From The Night Itself

Label : Century Media | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Vera : Na het comebackalbum ’At War With Reality’ heeft het Zweedse At The Gates een tweede jeugd aangeboord. Leden startten zelfs nog een zijproject The Lurking Fear, maar intussen werden er ook nieuwe songs voor de hoofdband geschreven. Die geldt immers als één van de echelons van de zogenaamde Gothenburg sound, met name melodieuze death metal met een overdaad aan prachtig energiek gitaarwerk.

De band moest echter ook het opstappen van gitarist Anders Björler accepteren. Dit werd opgevangen door broer Jonas in het schrijfproces (samen met zanger Tomas Lindberg) en Jonas Stålhammer heeft niet alleen de gedroomde naam, maar ook de capaciteiten om de leemte op te vullen als muzikant. ‘To Drink From The Night Itself’ is een metafoor die verwijst naar opgaan in de essentie van kunst en creatief zijn. Lindberg vond voor zijn teksten inspiratie in de lijvige turf ‘The Aesthetics Of Resistance’ van Peter Weiss en we weten dat de man niet over één nacht ijs gaat. In drie studio’s, onder supervisie van producer Russ Russell kwam dit zesde studioalbum van de sympathieke Zweden tot stand.

Twaalf compacte songs houden zij de vinger aan de pols wat betreft vinnige, melodieuze death metal met excellent gitaarwerk van Martin Larsson en nieuwkomer Jonas. Lindberg voegt zijn schorre, licht hysterische gezangen als vanouds toe aan deze instrumentale strakheid. Nummers als het titelnummer en ‘A Stare Bound In Stone’ zijn dan ook al vereeuwigd in vlotte videoclips. Lekker doorrammen en geen spaander heel later is hier de boodschap. Onze favoriet is het gas terugnemende ‘Daggers Of Black Haze’ met piano intro, vlammende mediumtempo epische grandeur en knappe gitaarsolo. Dit slepende nummer vormt een mooie break tussen songs die de welbekende vaart erin houden. ‘In Nameless Sleep’ wordt verfraaid door het gitaarwerk van Andy LaRocque (King Diamond), terwijl het intense ‘The Colours Of The Beast’ eveneens een vermelding waard is. At The Gates bedient de fan op zijn wenken, met enkel het atmosferische en van weelderige orkestratie voorziene sluitstuk ‘The Mirror Black’ als avontuurlijk zijstapje. Fans kunnen dit blind aanschaffen!

<< vorige volgende >>