Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Spock's Beard - Noise Floor

Spock's Beard - Noise Floor

Label : Inside Out | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Sjak : Een aantal maanden geleden bracht Spock’s Beard de prachtige box-set ‘Snow Live‘ uit, waarop een uitstekende en integrale live-performance van het uit 2002 stammende album ‘Snow’ te vinden was. Het laatste reguliere studio-album van deze progressieve metal grootheid stamde echter alweer van 2015 (‘The Oblivion Particle’) en dus werd het weer eens tijd voor wat nieuw studio-materiaal die er dan nu in de vorm van deze ‘Noise Floor’ is verschenen. De nieuwe plaat bevat een “main disc” met acht nummers en een “cutting room floor EP” met daarop nog eens vier tracks, die als bonus bij het album is gevoegd. Persoonlijk vind ik dit een beetje een rare move, daar de twaalf nummers gewoon op een enkele disc hadden gepast en mij de meerwaarde van de extra EP een beetje ontgaat.

Nou ja, dat is ook niet het belangrijkste aspect van deze nieuwe Spock’s Beard release, want dat is nog steeds de muziek die men te bieden heeft en daar is zoals gewoonlijk weer niets mis mee. Het materiaal is mijns inziens ietwat directer van aard dan hetgeen men op de vorige plaat liet horen en ik moet zeggen dat me dat wel bevalt. Nummers zoals de single ‘To Breathe Another Day‘, ‘What Becomes Of Me‘, ‘Have We All Gone Crazy Yet’ en ‘One So Wise’ laten overduidelijk horen dat de band nog niets aan muzikaliteit heeft ingeboet en dat ze nog steeds tot de absolute top van het progressieve metal genre behoren.

Ondanks het feit dat er erg goed gemusiceerd wordt en dat de bandleden laten horen ware virtuozen op hun instrumenten te zijn, is het met name zanger Ted Leonard die met zijn krachtige stemgeluid het meeste indruk maakt. Daarom is het ook enigszins jammer dat er met ‘Box of Spiders’ en ‘Armageddon Nervous‘ een tweetal instrumentale nummers op ‘Noise Floor’ te vinden zijn, want hoe goed deze beide songs ook zijn, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat nummers met de weergaloze vocalen van Ted Leonard nog beter geklonken zouden hebben. Desondanks hebben de heren weer een klasseplaat afgeleverd, die mede door de prima sound van Rich Mouser, een heerlijke en erg aangename luisterervaring is geworden. Natuurlijk verwacht je niets minder van een grootheid als Spock’s Beard, maar dat moeten ze dan toch maar weer eerst even zien waar te maken en met ’Noise Floor‘ hebben ze dat op niet mis te verstane wijze gedaan…

<< vorige volgende >>