Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Armored Saint - Symbol Of Salvation (re-issue)

Armored Saint - Symbol Of Salvation (re-issue)

Label : Metal Blade | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Re-release

Richard V. : In de geschiedenis van het heavy metal genre levert het overlijden van een bandlid soms hele sterke albums op. Armored Saint is een schoolvoorbeeld. Gitarist Dave Pritchard overleed in 1990 op 26e jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. De vier overgebleven muzikanten besloten door te gaan, vonden in gitarist Jeff Duncan een capabele vervanger en leverden met ‘Symbol Of Salvation’ een werkelijk fantastisch heavy metal album af dat eigenlijk niet mag ontbreken in de collectie van een metal fan.

‘Symbol Of Salvation’ bevat geen enkel zwak nummer en knalt ruim een kwart eeuw na release nog steeds uit de speakers. In retrospectief kunnen we rustig stellen dat Armored Saint de beste heavy metal band uit Los Angeles was. Dat ze nooit de populariteit van Metallica of Slayer hebben bereikt ligt absoluut niet aan de muziek en al helemaal niet aan de zanger want John Bush beschikte (en beschikt nog steeds) over een wereldse strot. Niet voor niets benaderde Metallica hem in de begindagen om plaats te nemen achter de microfoon. De recensies in de metalbladen waren destijds stuk voor stuk lovend. Gebrek aan promotie van het label (Chrysalis) en te weinig tournees waren vermoedelijk debet aan de tegenvallende populariteit. Bovendien kwam in de jaren tachtig het thrash genre stevig opzetten (denk aan alle Bay Area bands) en was Armored Saint vermoedelijk net even te melodieus voor thrashers en te hard voor de wat conservatievere hardrockers.

Vanaf het openingsnummer ‘Reign Of Fire’ wordt de ene na de andere kraker afgeleverd. Vette riffs, heerlijke solo’s van Phil Sandoval en Jeff Duncan, de stuwende ritmes van bassist Joey Vera en drummer Gonzo Sandoval en daarover heen de heerlijke ruige vocal en van Bush. Vooral in de uptempo nummers ‘Dropping like Flies’, ‘Tribal Dance’ en ‘Warzone’ kunnen de headbangers zich lekker uitleven, maar ook tijdens wat rustigere nummers als ‘Last Train Home’, ‘Another Day’ en ‘Tainted Past’ is het genieten van het vakmanschap van dit kwintet. Draai de volumeknop maar eens lekker open tijdens deze krakers en leef je uit ! Het slotstuk ‘Spineless’ leunt overigens wel heel dicht tegen het thrash genre aan en bewijst dat de band ook in dat genre kon excelleren. Ik durf wel te stellen dat vandaag de dag dergelijke goede heavy metal niet meer wordt gemaakt. Samen met ‘Delirious Nomad’ is dit het beste Armored Saint album. Het is jammer dat de band nooit de erkenning kreeg die ze verdiende want alleen al op basis van dit album zouden ze bovenaan de festivalaffiches moeten staan.

Voor deze heruitgave zijn vier demo’s als bonus toegevoegd. Die nummers zijn overigens al eerder uitgebracht en wel op ‘Nod To The Old School’ uit 2011. Op die demo’s is gitarist Pritchard nog te horen, een van de laatste opnamen die hij met de band maakte. ‘ Medieval Nightmares’ heeft die typische Saint groove en fraaie gitaarsolo’s en ook ‘Get Lost’ gaat erin als koek. De opnamekwaliteit van ‘Tongue and Cheek’ en ‘Pirates’ rammelt nogal, maar als je daar doorheen luistert hoor je toch het talent van deze zwaar ondergewaardeerde band.

Het is dat we re-issues geen cijfer geven, anders scoorde dit album hoog in de negentig punten. ‘Symbol Of Salvation’ is en blijft een wereldschijf!


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>