Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Follow The Cipher - Follow The Cipher

Follow The Cipher - Follow The Cipher

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Sjak : Follow The Cipher is een nieuwe Zweedse heavy metal formatie die in 2014 is opgericht door gitarist Ken Kängström, die met name bekend is geworden doordat hij het Sabaton-nummer ‘Carolus Rex’ heeft geschreven. In Linda Toni Grahn vond hij de juiste zangeres (die niet alleen vanwege haar prima stem maar ook vanwege haar opvallende uiterlijk de perfecte frontvrouw is) en later werd de line-up gecompleteerd door gitarist Viktor Carlsson, bassist Jonas Asplind en drummer Karl Löfgren. De band werd meteen opgepikt door het Nuclear Blast label nadat die de band live aan het werk hadden gezien op Sabaton Open Air in 2017. Getuige de enorme promotie die er rondom dit gelijknamige debuutalbum wordt gemaakt, ziet men Follow The Cipher als “the next big thing” en het zal behoorlijk wat druk bij de band leggen om die hoge verwachtingen waar te gaan maken.

In ieder geval heeft men een erg goede stap in de juiste richting gezet middels dit uitstekende debuutalbum, waarop een tiental eigen nummers en een prima uitgevoerde cover van het reeds genoemde Sabaton-nummer ‘Carolus Rex’ te vinden zijn. Het is echter met name het eigen materiaal wat bij mij een erg goede indruk achterlaat. De nummers worden gekenmerkt door heerlijke traditionele, maar toch ietwat modern klinkende riffs van beide gitaristen Kängström en Carlsson en het krachtige, veelzijdige stemgeluid van Linda Toni Grahn, die niet alleen visueel maar ook qua sound de meeste aandacht voor zich opeist. Dat alles kan alleen maar in positieve zin tot uiting komen als het song materiaal hiervoor geschikt is en daar hebben de song writers van dienst wel voor gezorgd.

Met name het uitstekende ‘Valkyria’, ‘Winterfall’ (dat erg aan de stevige jaren tachtig hair metal bands doet denken), ‘Starlight’ en ‘The Rising’ laten een erg sterke indruk achter, maar de rest van het materiaal doet daar niet veel voor onder. De heerlijke mix van traditionele power metal met de nodige progressieve invloeden wordt uitstekend neergezet en, ondersteund door de kristalheldere productie, levert dat een uitstekende debuutplaat op waarmee Follow The Cipher zich aandient als één van de meest veelbelovende nieuwe metal bands. Het is te hopen dat de band dit materiaal binnenkort ook op het podium kan gaan brengen, want dit soort nummers zijn uitermate geschikt om live voor een heerlijk feestje te gaan zorgen. Vooralsnog zijn er echter nog geen toerdata aangekondigd en moeten we het voorlopig doen met dit prima debuut, dat een must is voor eenieder die van stevige traditionele, doch melodieuze power metal met uitstekende zang houdt. ‘Follow The Cipher’ is een erg prettige eerste kennismaking met deze Zweedse band mag ik wel zeggen…

<< vorige volgende >>