Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Flotsam And Jetsam - Doomsday For The Deceiver

Flotsam And Jetsam - Doomsday For The Deceiver

Label : Metal Blade | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: Re-release

Sjak : Het jaar 1986 was een erg goed jaar voor de thrash metal stroming, want met Dark Angel’s ‘Darkness Descends’, Slayer’s ‘Reign In Blood’, Metallica’s ‘Master Of Puppets’ en Megadeth’s ‘Peace Sells…But Who’s Buying?’ werden er nogal wat klassiekers in het genre afgeleverd. Ook de debuutplaat van de jonge band Flotsam And Jetsam genaamd ‘Doomsday For The Deceiver’ werd in dat jaar op de markt gebracht en past naadloos in het rijtje eerder genoemde klassiekers. De band speelde thrash metal met de nodige melodie en had in zanger Erik A.K. Knutson iemand wiens stemgeluid veel zuiverder klonk dan de meeste thrash metal zangers. Dat zorgde ervoor dat Flotsam And Jetsam behoorlijk origineel klonk en dat men tot één van de meest veelbelovende jonge, nieuwe band gerekend werd.

In 2006 werd er al eens een speciale 20th anniversary edition van deze plaat in omloop gebracht, maar toch heeft Metal Blade besloten om ‘Doomsday For The Deceiver’ nogmaals opnieuw in de markt te zetten, ditmaal met het instrumentale nummer ‘Flotzilla’ en de vier-track ‘Metal Shock’ demo als bonus materiaal. Ook heden te dage klinkt het grotendeels door Jason Newsted geschreven materiaal wat er op dit Flotsam And Jetsam debuut te vinden is buitengewoon krachtig en wordt je gegrepen door de intensiteit en het muzikale vernuft. De ene na de andere fantastisch riff wordt op je afgevuurd, terwijl beide gitaristen Michael Gilbert en Ed Carlson zich ook kunnen uitleven in de vele, fris klinkende gitaarsolos. Het is echter zanger Erik A.K. Knutson die het op zich al schitterende materiaal nog naar een hoger niveau tilt middels zijn fantastische vocalen en indrukwekkende screams.

Met name opener ‘Hammerhead’, het ruige ‘Iron Tears’, het ruim negen minuten lange, afwisselende titelnummer ‘Doomsday For The Deceiver’ en ‘Metalshock’ klinken ronduit geweldig, maar er is eigenlijk geen enkel zwak moment op het gehele album te vinden. De ‘Metal Shock’ demo uit 1985 is een leuke bonus en laat, ondanks de wat mindere geluidskwaliteit, horen dat de band enorm veel talent had, en dat kwam er op ‘Doomsday For The Deceiver’ in optima forma uit. Samen met opvolger ‘No Place For Disgrace’ is dit het beste wat Flotsam And Jetsam ooit heeft uitgebracht en dus kan deze plaat echt als een klassieker in het thrash metal genre gezien worden. Voor mij persoonlijk is ‘Doomsday For The Deceiver’ één van de allerbeste metalplaten ooit en behoort dit album bij iedereen die van old school thrash metal met melodie houdt in de platenkast te staan! Flotsam And Jetsam is een unieke band die helaas nooit het succes heeft gekregen wat ze op basis van hun superieure song materiaal zeker hadden moeten krijgen….


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>