Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Kamelot - The Shadow Theory

Kamelot - The Shadow Theory

Label : Napalm Records | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Sjak : De Amerikaanse progressieve power metal band Kamelot is al ruim twintig jaar een gevestigde naam binnen het genre en dat heeft alles te maken met het kwaliteitsniveau van de albums die ze afleveren. Ook deze, inmiddels twaalfde full-length studio-plaat, ‘The Shadow Theory’ is weer een puik werkstuk geworden en zal eenieder die van gepassioneerde, avontuurlijke en theatrale metal met ballen houdt zeker kunnen bekoren. Men heeft weinig tot niets veranderd ten opzichte van het vorige in 2015 uitgebrachte album ‘Haven’ en dat is maar goed ook, want alle reeds bekende Kamelot ingrediënten zijn wederom in ruime mate aanwezig en dat heeft andermaal een zeer genietbaar eindproduct opgeleverd.

In mijn beleving is het song materiaal op ‘The Shadow Theory’ zelfs nog een stukje beter uitgewerkt dan hetgeen er op ‘Haven’ te vinden was en zijn met name de bombastische muzikale invulling van de nummers en het fenomenale zangwerk van Tommy Karevik nog steeds de belangrijkste pijlers van de Kamelot sound. Naast het intro ‘The Mission’ zijn er maar liefst twaalf prachtige werkstukjes te vinden op ‘The Shadow Theory’ en met name ‘Phantom Divine (Shadow Empire)’ (met een gastbijdrage van Once Human zangeres Lauren Hart), ‘Ravenheart’, ‘Amnesiac’ en ‘Burn The Embrace’ maken indruk. De absolute uitschieter van de plaat is echter het prachtige duet met Beyond The Black zangeres Jennifer Haben getiteld ‘In Twilight Hours’, wat een fantastisch ballad is die je zeker het nodige kippenvel zal bezorgen.

‘The Shadow Theory’ is volgens beste Kamelot-traditie echter over de gehele linie gewoon een erg sterk album geworden en dus doet de band eigenlijk precies wat van ze verwacht wordt. Kamelot is en blijft gewoonweg een klasse-band die grossiert in prachtig, bij tijd en wijlen wat duister song materiaal met een glansrol voor zanger Tommy Karevik. De door Sascha Paeth verzorgde productie zorgt er voor dat alles echt uit de speakers knalt, wat enorm bijdraagt aan de erg aangename luisterervaring. Indien er nog mensen zouden zijn die twijfelen aan de toegevoegde waarde van Kamelot aan de progressieve metal scene, dan worden die door deze ‘The Shadow Theory’ plaat op een niet mis te verstane wijze overtuigd van het tegendeel. Kamelot heerscht…dus zorg dat je erbij bent wanneer men op 14 september in de 013 de opnamen gaat maken voor de volgend jaar te verschijnen live-DVD, want dat zal wederom een waar feest gaan worden!

<< vorige volgende >>