Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Memoriam - The Silent Vigil

Memoriam - The Silent Vigil

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Sicktus : Exact een jaar nadat de band met ’For The Fallen’ hun formele debuutplaat uitbracht, is Memoriam alweer terug met de opvolger: ‘The Silent Vigil’. Da’s behoorlijk snel. Misschien wel een beetje te snel? Op het eerste gehoor is ‘The Silent Vigil’ een redelijk logische opvolger. Zwaar riffwerk, dikke groove, dreigend en donderend voortrommelende drums…

Na een paar luisterbeurten echter valt me op dat de nummers wel behoorlijk repetitief zijn – zowel in de nummers zelf zit doorgaans niet heel veel variatie, maar de nummers op ‘The Silent Vigil’ lijken ook onderling wel erg veel op elkaar. En waar ‘For The Fallen’ nog een extra doomy, donker randje had, mist dat op deze tweede langspeler. Er staan een paar heel aardige tracks op, maar echte krakers ontbreken. Als we de titelsong buiten beschouwing laten (met 2 minuut 15 een vreemde eend in de bijt), dan tikken de overige acht tracks gemiddeld bijna de zes minuten aan, terwijl het een beetje voelt alsof de band daar eigenlijk niet genoeg materiaal voor had. Het resultaat is als gezegd erg veel herhaling, met onvoldoende hooks, breaks, interessante overgangen, tempowisselingen om de nummers echt een eigen smoel te geven. En daar blijft het niet bij: in de sound en in het spel zitten hier en daar slordigheidjes – met name het sowieso vrij zwakke titelnummer heeft daar last van – en de vocalen van Willets klinken hier en daar wat roestig en geforceerd.

Alles bij elkaar maakt dat ‘The Silent Vigil’ beduidend minder sterk en impactvol dan de voorganger. De plaat voelt alsof ‘ie iets te gehaast tot stand is gekomen. Dat het in the end alsnog een redelijke oldschool death plaat is, komt simpelweg omdat de veteranen van Memoriam op een wat mindere dag nog altijd 100 keer zoveel in huis hebben als de meeste bands in het genre – maar ik zou het persoonlijk niet erg vinden een jaartje langer te wachten op de volgende, als dat betere kwaliteit oplevert.

<< vorige volgende >>