Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Aerith - Aerith

Aerith - Aerith

Label : Eigen beheer | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Patrick : Aerith … menig gameliefhebber zal de naam kennen als het vrouwelijk lid van de ecologische strijdersgroep Avalanche uit Final Fantasy VII (1997). Haar dood in de game is door velen als aangrijpend ervaren en spelers van de game zien Aerith (in de vertaling: Aeris) als één van de meest populaire vrouwelijke figuren uit de game. Dat het karakter jaren later nog steeds indruk maakt, mag blijken uit het feit dat Ken Bedene (Aborted), Aaron Green en Frank Bedene hun muzikale project naar haar vernoemd hebben. “Besides the fact we are nerds and huge fans of the game, we love what the character represented in the story of FF7 and thought it would be a great fit for the project.” En zo geschiedde …

Het drietal speelt melodieuze death metal dat qua frisse uitwerking en melodieuze inkleuring in lijn ligt met acts als Scar Symmetry en Soilwork. Hoewel er volop ruimte voor melodieuze structuren en meeslepende refreinen (‘Fractured Soul’, ‘A Cosmic Calling’) is, gaat dit gelukkig nergens ten koste van de felheid en agressie (‘Beyond Terminus’, ‘The Uprising’). Daarmee zijn meteen alle sterkhouders van het album genoemd, op eentje na. Absolute kracht van de EP is de afwisseling; er is veel variatie tussen de tracks onderling, maar ook binnen de tracks zelf is dat sterk aangebracht. Stuk voor stuk kennen ze subtiele tempo- en sfeerwisselingen en ze zijn allemaal zeer gedetailleerd uitgewerkt. Het keyboard voegt een sfeerrijke laag aan de muziek toe en in ‘Beyond Terminus’ en ‘Fractured Soul’ vormt de zware brul van vocalist Green een fraai, sfeerverhogend contrast met de zuivere, hoge zanglijnen van gastzangeres Mel Rose (Mechina). Dit alles maakt dat ‘Aerith’ de volledige tijd boeit. In de uitwerking krijgen de drie leden ondersteuning: het album is doorspekt met gastoptredens. Zo doet Melissa Rosenburg (Mel Rose from Mechina) enkele vocalen op ‘Beyond Terminus en ‘Fractured Souls’ en kom je gitaarsolo’s tegen van Benjamin Ellis (Scar Symmetry), Mike "Lonestar" Carrigan (Darkest Hour), Chris Themelco (Orpheus Omega), John Abernathy (Wastewalker) en Marios Iliopoulos (Nightrage).

‘Aerith’ is een zeer warm, kleurrijk en afwisselende kennismaking met een veelbelovend project. Tot nu toe is de EP alleen digitaal verkrijgbaar. Liefhebbers van moderne melodieuze death metal in de lijn van eerdergenoemde bands hebben er in elk geval verplichte luisterkost (lees: aanschaf) bij.

<< vorige volgende >>