Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Faal - Desolate Grief

Faal - Desolate Grief

Label : Van Records | Archiveer onder doom metal

Release type: Full-length CD

Pim B. : Het vorige album van het Tilburgse Faal dateert uit 2012. Toegegeven, ze lieten in 2015 nog van zich horen toen een split EP met het Engelse Eye Of Solitude op de markt kwam. Toch was het even wachten op dit derde album. Daar zijn ook goede redenen voor aan te dragen. Buiten gitarist, oprichter en belangrijkste componist Pascal en zanger William is er van de line-up die ‘The Clouds Are Burning’ opnam niet veel meer over. Wat mij dan opvalt aan ‘Desolate Grief’ is dat het unieke geluid van Faal intact is gebleven.

Naast een intro bevat dit nieuwe album vier songs die zware doom metal laten horen met melodieën die refereren aan indie/post-rock. Met de diepe grunt van William levert dat een erg mooi geluid op. Wat dat laatste betreft mag gitarist Gerben niet onvermeld blijven. Onder zijn leiding nam Faal dit album op in zijn Double Noise Studio. Qua composities is er voldoende te beleven. Naast de eerder genoemde zware riffs en mooie melodieën is er voldoende variatie in tempo. Dat komt erg mooi tot zijn recht in het nummer ‘No Silence’. Fantastisch zoals daar de versnelling ingezet wordt.

We kunnen dus concluderen dat Faal een beresterke plaat heeft opgenomen waarop we niet veel nieuws horen, maar wel een band met een eigen gezicht. En dat is wat mij betreft het belangrijkste. Na het wegsterven van de fantastische gitaarmelodie in het afsluitende ‘The Horizon’ denk ik maar één ding: ik wil meer horen!

<< vorige volgende >>