Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Monolith Cult - Gospel Of Despair

Monolith Cult - Gospel Of Despair

Label : Transcending Records | Archiveer onder doom metal

Release type: Full-length CD

Pim B. : Met ‘Gospel Of Despair’ levert het Engelse Monolith Cult een prima album af. Hoewel de naam erg veel lijkt op ons eigen Monolith Deathcult, bijten de bands elkaar niet. De Engelsen spelen namelijk doom metal. ‘Gospel Of Despair’ is het tweede album. Het debuut ‘Run From The Light’ heeft ons helaas nooit bereikt. We focussen ons dus maar op dit nieuwe album.

Her en der lees ik dat de band uit Bradford door veel mensen als epic doom metal wordt omschreven. Hoewel ik het snap ben ik het er deels mee eens. In mijn perceptie is Monolith Cult meer, waardoor ze ook compleet anders klinken dan andere Britse doom bands. Ja, je hoort invloeden van bands als Candlemass of Solstice. In die laatste band speelt bassist Izak en gitarist Lee maakte er ooit deel vanuit. Naast die invloeden kan ik ook Crowbar noemen. Veel riffs doen me aan hen denken. En die combinatie van stijlen geeft Monolith Cult een eigen geluid. Als ik een andere vergelijkbare band moet noemen, kom ik bij het Hongaarse Magma Rise uit. Wat ook opvalt, is de zang van Bry Outlaw. Hij doet denken aan een mix tussen Glenn Hughes en Layne Staley. Zijn stijl past heel goed bij de zware sound. Een sound die tot stand gebracht is in de SkyHammer Studio onder leiding van Chris Fielding (Conan).

Concluderend kan ik zeggen dat dit gewoon een sterk album is, waar fans van doom metal zeker naar moeten luisteren. ‘Gospel Of Despair’ verdient het niet om te verzuipen in de enorme stroom releases.

<< vorige volgende >>