Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Expulser - Fornications

Expulser - Fornications

Label : Greyhaze Records | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: 12"

Pim B. : In de metalgeschiedenis heb je voetnoten waar je niet omheen kunt. Een goed voorbeeld is de Zuid-Amerikaanse en specifieker nog de Braziliaanse scene waar in de jaren 80 bands opstonden waarvan je de impact nog steeds terug kunt vinden bij bands vandaag de dag. Bands met een rauwe, extreme stijl zoals Sarcofago, Sexthrash, Holocausto of het oude Sepultura.

In 1989 werd de band Expulser opgericht die in een vergelijkbare stijl opereerde. Echt naam hebben ze nooit gemaakt maar vooral het eerste album ‘The Unholy One’ uit 1992 (Cogumelo Records) en de eerste officiële release uit 1990 zijn de moeite waard. Die eerste release betrof een split 12” met het eveneens Braziliaanse Brutal Distortion. Deze 12” kwam destijds uit op het kleine Maggot label uit Frankrijk. Niet te verwarren met het Italiaanse Maggot Records dat bijvoorbeeld in 1994 ‘The Seventh Winter’ 7” van Liar of Golgotha uitbracht. De drie tracks van Expulser van die split zijn nu opnieuw en geremastered uitgebracht door het Amerikaanse Greyhaze Records. Een label dat al eerder pareltjes uit Brazilië een tweede leven schonk. De release is alleen op vinyl (zwart en rood) beschikbaar.

Met een speelduur van twaalf minuten lijkt het wat weinig maar de liefhebbers van wilde death/thrash is het zeker de moeite waard. Zeker als je fan bent van het vroegste werk van Sepultura en Sarcofago. Het openingsnummer ‘Vomiting In Paradise’ is met een kleine zes minuten het langste nummer op ‘Fornications’. Wat uitzoekwerk levert op dat een eerste versie (met een speelduur van zo’n twee minuten) van dit nummer op de eerste demo uit 1989 stond. Een demo die overigens ook ‘Fornications’ als titel draagt. Op de demo ‘Bloody Cross Of J. Christ’ (1990) staat een langere versie die meer lijkt op de versie op deze 12”. Ook het nummer ‘The Offensor’ van de laatstgenoemde demo vinden we terug op de 12”. Hierbij is het vermelden waard dat die versie qua speelduur ongeveer gehalveerd is.

Na de releases in het begin van de jaren 90 rommelt het wat in de bezetting. Er verschijnen nog twee demo’s (1999 en 2004) een een full-length ‘Haeresis’ in 2006. Die schijnen qua stijl wel iets anders te zijn. Ik heb ze zelf nooit gehoord en kan daar dus weinig over zeggen. In 2015 start oorspronkelijk bassist Alessandro Lima de band weer op. In 2017 verschijnt naast de hier behandelde 12” Fornications ook nog de compilatie CD ‘Fornications On The Bloody Cross’ via het Colombiaanse label Sudaca Records. Hierop staan de demo’s ‘Fornications’ en ‘Bloody Cross Of J. Christ’ én de drie nummers van de split met Brutal Distortion. De drie nummers die dus ook op deze 12” staan.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>