Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Evertale - The Great Brotherwar

Evertale - The Great Brotherwar

Label : NoiseArt Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Jori : Het debuut van het Duitse Evertale, ‘Of Dragons And Elves’, had destijds mijn bakkes wijd open laten vallen van verbazing. Zelden had ik van een compleet nieuwe band zo’n indrukwekkende verzameling fantastische power metal van dat niveau mogen horen. Zou de geschiedenis herhalen met ‘The Great Brotherwar’? Met een portie ongeduld die ik voor nieuwe albums vaak voor de groten reserveer heb ik op de promo van ‘The Great Brotherwar’ zitten wachten, en dat is het wachten zeker waard geweest!

Evertale heeft dit keer voor een wat minder cliché benadering van power metal gekozen. De hoeveelheid draken is aanzienlijk teruggebracht en de teksten zijn dit keer gebaseerd op verschillende videogames, en dan met name ‘Warhammer 40k’. Haak nou niet direct af als gamen niet in je lijstje met hobby’s staat, want dit is power metal van de bovenste plank waar de tekst ook over gaat. Muzikaal doet het album vanaf de opener ‘Empire Rising’ aan Blind Guardian ten tijde van ‘Tales From The Twilight World’ denken zonder te verworden tot een soort tweederangs kloon. Hier heeft de nieuwe drummer Cornelius Heck (Finsterforst) een belangrijk aandeel in met zijn beukende partijen. ‘The Swarm’ laat dit oude Blind Guardian gevoel nog meer opleven en hier begint ook zanger Matthias Graf zich van de typische multilaags-effecten te bedienen. ‘For The King And The Crown’ laat het gevoel van het debuut herleven en is een heerlijke power metal kraker. Een nummer wat het ontzagwekkende ‘Tale Of The Everman’ benadert, wat het onmiskenbare vlaggenschip van het debuut was, vinden we helaas niet. Wat we wel vinden is ‘And The Dragons Return’. Ja toch weer een draak, maar als ik uit het refrein het woord “Dovahkiin” citeer moeten de gamende fanatici onder u toch direct hartkloppingen krijgen (en zo niet googelt U het toch even.

Godsamme, wat is dit weer een gaaf album geworden zeg. Of het beter is dan het fabelachtige debuut laat ik in het midden, simpelweg omdat de twee albums erg verschillend zijn. ‘Of Dragons And Elves’ liet een uitstekende “vernieuwing binnen de clichés” horen, ‘The Great Brotherwar’ gaat juist buiten deze clichés. Feit blijft dat ik ook dit nieuwe album alweer een aantal keer achter elkaar heb “gebingelistened” als dat een woord is en ik iedere keer weer voluit geniet. Evertale bewijst dat er ook binnen power metal, wat vaak als uitontwikkeld en repeterende genre wordt weggezet, nog voldoende nieuw terrein te ontginnen is. Luisteren dus!

<< vorige volgende >>