Listen live to Radio Arrow Classic Rock
ELP - Black Moon

ELP - Black Moon

Label : BMG | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Re-release

Winston : En ja hoor, hier zijn dan ook de laatste twee ELP albums die opnieuw en geremasterd uitgebracht worden. Ook weer met bonusmateriaal als live shows, extra fotomateriaal en interviews. Eerst maar even up to date brengen in het grote verhaal; nadat het originele ELP even een hiaat beleefde in de 80’s namen Keith Emerson en Greg Lake met rockdrummer Cozy Powell een naar henzelf genoemd album op. Carl Palmer was in Asia druk met andere carrièrebezigheden en was dus niet beschikbaar. Grappig is dat juist dat album muzikaal weer interessanter was dan de laatste paar ELP albums.

Fast forward naar 1992, de originele band is weer bijeengeraapt en ‘Black Moon’ is het album dat nogal wisselend wordt ontvangen. Om maar eens wat te noemen; het nummer ‘Affairs Of The Heart’ is geschreven door Greg Lake met Geoff Downes in 1988. En van welke band kennen we die vooral? Juist; Asia (en Yes). Verse inspiratie was er niet helemaal dus en dat liet ‘Black Moon’ dan ook horen door een wat krampachtig geprobeerd modern geluid dat de creatieve ziel van de band naar de achtergrond drong. Ook op de zang van Lake is kritiek, zijn stem is niet meer die van de succesjaren.

In 1994 komt ELP met ‘In The Hot Seat’ dat muzikaal wel weer interessanter en minder geforceerd klinkt. Tijdens het opnemen heeft Keith Emerson voor het eerst last van zijn rechterhand en ondergaat hij een operatie. De stukken die hij niet kan spelen hiermee overdubt hij met zijn linkerhand. Het probleem aan zijn hand zou tot aan 2002 voortduren en velen geloven dat dit geestelijk heeft doorgewerkt bij Emerson. De tijd in het muzikale landschap was voor prog dinosaurussen als ELP, Genesis en Yes niet best; grunge is hip en de grote platenlabels laten deze helden van weleer vallen. ELP komt het niet meer te boven en ‘In The Hot Seat’ is dan ook het laatste studio album van de band die van grote invloed was en bleef. Een nieuw album wordt nog overwogen maar er zijn teveel meningsverschillenen en de band stopt er weer mee. Er volgen later nog wel live concerten en het laatste was tijdens het High Voltage festival in Londen. Ik was erbij en heb de legende dus nog in actie mogen zien. Alle elementen waren aanwezig en ik kreeg een goede glimp van hoe de band in de 70’s de podia letterlijk onveilig wist te maken. Zoals bekend het er nooit meer nog eens van komen; zowel Keith Emerson (zelfmoord) als Greg Lake (kanker) komen te overlijden in 2016. Carl Palmer houdt de herinnering levend met zijn Carl Palmer’s ELP Legacy vandaag de dag en tourt met Todd Rundgren en Yes in Amerika.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>