Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Def Leppard - Hysteria [Super Deluxe Edition]

Def Leppard - Hysteria [Super Deluxe Edition]

Label : Universal Music Group | Archiveer onder hardrock / aor

Release type: Full-length CD

Richard V. : In artistiek opzicht was 1980 het belangrijkste jaar voor het hardrockgenre, in commercieel opzicht was dat zonder twijfel 1987. In dat jaar werden veel goede albums uitgebracht die soms miljoenen exemplaren verkochten. Het album 1987 van Whitesnake, ‘Permanent Vacation’ van Aerosmith, ‘Girls, Girls, Girls’ van Motley Crue, Europe’s ‘Final Countdown’, het debuut van Guns N’ Roses, albums van Cinderella, Bon Jovi, Night Ranger en Kiss behaalden de platinum status en natuurlijk ‘Hysteria’ van Def Leppard.

Dat album leverde zeven hitsingles op. Dat is anno 2017 niet meer voor te stellen, maar ook in 1987 was dat een ongehoord fenomeen. ‘Hysteria’ verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren en haalde in de Verenigde Staten met gemak de diamond status (10 miljoen verkochte exemplaren). We zijn inmiddels dertig jaar verder en klaarblijkelijk vond men het tijd voor een heruitgave. In 2006 verscheen al een deluxe versie met allerlei B-kantjes en alternatieve mixes. Ditmaal pakt men nog veel groter uit door naast een 3 disc versie ook een super deluxe 7 disc versie uit te brengen.

Naar huidige maatstaven heeft Def Leppard weinig tot niets met heavy metal te maken, maar toch behoorden ze ooit tot de voorhoede van de NWOBHM beweging. Na ‘Pyromania’ werd de muziek melodieuzer en toegankelijker met ‘Hysteria’ als absoluut hoogtepunt. De nummers zitten ijzersterk in elkaar en de refreinen zitten al na een keer luisteren in je hoofd. Een belangrijke rol was weggelegd voor producer Mutt Lange die lang met de band in de studio verbleef om het album te perfectioneren. Het resultaat is een album om trots op te zijn, elk nummer staat als een huis en zit goed in elkaar. Dertig jaar later klinkt het album nog steeds geweldig. Met ‘Women’, ‘Rocket’en ‘Animal’ is het driemaal op rij raak met sterke hooks, onvergetelijke refreinen en fraaie harmonieën, ‘Love Bites’ is een prima ballad en ‘Pour Some Sugar On Me’ is een stampende meezinger, ‘Armageddon It’ swingt nog altijd heerlijk en het epische ‘Gods Of War’ vormt een fraai middelpunt. Alleen de stemmen van Reagan en Thatcher herinneren je eraan dat het nummer niet bepaald van vandaag is. De tweede helft is minstens zo sterk met het fraaie titelnummer, het geweldige en opzwepende ‘Excitable’ en de ingetogen afsluiter ‘Love And Affection’. Ik kan geen enkel minpunt noemen, zelfs het artwork is fraai. Het is jammer dat de band gitarist Steve Clark verloor door alcoholproblemen want anders had de band misschien zichzelf ooit nog overtroffen. Nu is en blijft ‘Hysteria’ voor altijd hun hoogtepunt.

Als bonus bij de 3 disc versie zitten de audio-opnamen van ‘In The Round In Your Face’, een concertfilm die de band in 1989 (in het VHS tijdperk) uitbracht. De opnamen werden gemaakt tijdens de Hysteria tournee en laten horen dat de band ook op het podium de perfectie benaderde. Tijdens nummers als ‘Die Hard The Hunter’ en ‘Stagefright’ rockt de band er stevig op los en horen we de heavy metal roots van de band terug. Leuk is ook het intro uit ‘Dirty Harry’ met een tekst die elke Clint Eastwood fan vermoedelijk uit zijn hoofd opdreunen.

Concluderend mogen we stellen dat ‘Hysteria’ de tand des tijds tot nu toe moeiteloos doorstaat. Een topplaat die nota bene in de Nederlandse Wisseloord studio’s werd opgenomen. Leuk is ook dat de eerste clip voor het album werd opgenomen in een circustent in Callantsoog. We geven geen punten voor heruitgaven, maar dit albums komt wel heel dicht in de buurt van de maximale score.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>