Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Contortionist - Clairvoyant

The Contortionist - Clairvoyant

Label : Entertainment One | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Cedric : De Amerikaanse band The Contortionist begon zijn carrière ooit als technische metal/deathcore band. Vermits dat genre mij over het algemeen vrij koud laat heb ik de band dan ook nooit verder gevolgd. Maar wat blijkt, door de jaren heen heeft The Contortionist de deathcore achter zich gelaten en is men zich gaan focussen op rustige, moderne progrock met hier en daar nog een metalrandje. Met ‘Clairvoyant’ is de band reeds toe aan album nummer vier, en wat ze hier laten horen klinkt zeker en vast goed.

Na een lange en rustige intro, dat hier en daar aan Animals As Leaders doet denken, start de plaat echt met het nummer ‘Godspeed’. Door de emotioneel gelaagde gitaarpartijen en mooie cleane vocals denk ik direct aan een band als Karnivool of zelfs The Butterfly Effect. De plaat wordt nergens echt hard, maar in songs als titeltrack ‘Clairvoyant’ of ‘Return The Earth’ laat The Contortionist toch horen de hevigheid in hun muziek niet helemaal overboord gegooid te hebben. De wisselwerking tussen de zweverige gitaarpartijen, melodieuze zang en de lichte elektronische ondertoon zorgen voor een mooi resultaat. Dit is mooie muziek dat het midden houdt tussen prog en poprock, overgoten met een licht metalsausje. Denk naast Karnivool of The Butterfly Effect ook aan invloeden variërend van Klone, A Perfect Circle, Between The Buried And Me tot zelfs Opeth en Tool.

De opnamekwaliteit op ‘Clairvoyant’ is piekfijn in orde, wat ook het beste werkt voor deze muziek. Elke noot, elke laag in de songs kan je duidelijk horen, maar nergens krijg ik het gevoel dat het te afgelikt is. Als de band op deze manier blijft evolueren zal ik zeker en vast overwegen hen meer te gaan volgen. Met de herfst in zich lijkt ‘Clairvoyant’ mij een ideale soundtrack bij het vallen van de bladeren. Dit is een mooi, emotioneel-klinkende plaat van een band dat zich duidelijk blijft evolueren.

<< vorige volgende >>