Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Order Ov Riven Cathedrals - The Discontinuity's Interlude

Order Ov Riven Cathedrals - The Discontinuity's Interlude

Label : Eigen beheer | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Patrick : Wanneer je aan Italiaanse death metal denkt, zullen al gauw als bekendste namen Fleshgod Apocalypse, Hideous Divinity of Hours Of Penance naar boven komen. Er is moeiteloos een lijst met veel andere death metal acts uit Italië te noemen, waar ook een hoop interessante bands tussen zitten. Een naam die je wat mij betreft zeker moet gaan onthouden is Order ov Riven Cathedrals.

Is de naam al niet enigszins ongebruikelijk, met slechts twee leden - die blijkbaar onder de illustere namen 12 en En Sabah Nur door het leven gaan - is de samenstelling van Order ov Riven Cathedrals niet geheel gebruikelijk. Zo ook het intro: neerkletterende regen, elektronische geluiden, een dartelende, hoge stem ... direct vanaf ‘Hymns ov Numbers (Intro)’ is het duidelijk dat de technische death metal op ‘The Discontinuity's Interlude’ verre van doorsnee is. De muziek herbergt veel sfeer en roept mysterie op. En daarmee heb ik misschien wel meteen het meest onderscheidende element van Order ov Riven Cathedrals te pakken: hun technische death metal is zo veel meer dan slechts een overdosis aan technische riffs en blastbeats. Natuurlijk, die kom je op ‘The Discontinuity's Interlude’ zeker tegen, maar door het toevoegen van industrial en black metal invloeden pakt het geheel donkerder, zwaarder en intrigerender uit. Daarnaast zorgen de veelvuldig toegevoegde samples (bv. de gesproken gedeeltes uit H.G. Wells's ‘The War of the World’ in ‘Apothem For Atomic Bane’), geluiden, stemmen (de plotse sopraan in ‘Dead Sea Scrolls Revelations’) en elektronica ervoor dat de tracks stuk voor stuk erg sfeerrijk uitpakken, zonder dat het ook maar één moment ten koste van de intensiteit gaat. Het tempo ligt voortdurend hoog, maar wordt op de juiste momenten voorzien van een onderbreking, vertraging of een versnelling en biedt daarmee meer dan voldoende afwisseling.

Dit alles maakt ‘The Discontinuity's Interlude’ tot een intrigerende kennismaking met het Italiaanse Order ov Riven Cathedrals. Het tweetal is momenteel bezig met het schrijven van materiaal voor een nieuw album; ik ben zeer benieuwd naar nieuwe tracks, maar op dit ‘The Discontinuity's Interlude’ ben ik nog lang niet uitgekeken.

<< vorige volgende >>