Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Epica - The Solace System

Epica - The Solace System

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Sjak : Toen Epica de studio in dook om ‘The Holographic Principle’ op te nemen, had men te maken met een luxe-probleem. Men had namelijk achttien gelijkwaardige nummers geschreven, maar op het nieuwe album konden er slechts twaalf geplaatst worden. Even speelde men nog met de gedachte om een dubbel-CD uit te brengen, maar daar heeft men uiteindelijk niet voor gekozen. De zes overgebleven nummers van die opname-sessies worden nu onder de titel ‘The Solace System’ alsnog beschikbaar gemaakt voor de fans en dat is niet meer dan terecht daar we in dit geval niet te maken hebben met overblijfseltjes maar met kwalitatief gelijkwaardig materiaal dat zonder moeite op ‘The Holographic Principle’ had kunnen staan.

Deze EP start met het titelnummer, waar ook een zeer fraaie animatie video-clip voor is gemaakt, en ‘The Solace System’ is een prima opener waarin alle bekende elementen van Epica in overvloed te vinden zijn: prima orkestratie, heerlijke riffs, een aanstekelijk refrein en sterke vocalen van frontvrouwe Simone Simons. Het navolgende ‘Fight Your Demons’ is een erg krachtig nummer met grunts en behoort tot mijn persoonlijke favorieten van deze EP. ‘Architect Of Light’, ‘Wheels Of Destiny’ en ‘Decoded Poetry’ zijn wat progressiever met fraai keyboard-werk van Coen Janssen, groovy riffs van beide gitaristen Mark Jansen en Isaac Delahaye en wederom prima zang. De ballad ‘Immortal Melancholy’ verdient een speciale vermelding, want op deze akoestische track laat zangeres Simone even horen wat ze allemaal in haar mars heeft en dat levert een geweldig nummer op.

Als je onder de indruk was van ‘The Holographic Principle’ (en wie was dat niet?), kun je gewoonweg niet om deze ‘The Solace System’ heen. Deze EP is veel meer dan een tussendoortje en vormt eigenlijk samen met ‘The Holographic Principle’ één release. Om dat ook wat meer kracht bij te zetten worden beide plaatjes nu ook samen uitgebracht onder de titel ‘The Holographic Principle – The Ultimate Edition’. ‘The Solace System’ is wederom een prima Epica release en belooft veel voor de clubshows die de band in oktober zal gaan geven.

<< vorige volgende >>