Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Avatarium - Hurricanes And Halos

Avatarium - Hurricanes And Halos

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder doom metal

Release type: Full-length CD

Vera : Toen Avatarium in 2013 het debuutalbum uitbracht, eindigde dit meteen op nummer één van mijn jaarlijst. Dit was een nieuw project van Candlemass/Krux bezieler Leif Edling, maar gitarist/producer Marcus Jidell (toen net ex-Evergrey, maar nu ook in Soen en The Doomsday Kingdom) en zangeres Jennie-Ann Smith bepaalden in sterke mate mee de klankkleur. De band kende een ravissante start en wist dit eind 2015 te verzilveren met een subliem tweede album ’The Girl With The Raven Mask’.

De muziek van deze Zweedse constellatie heeft een uitermate eigen sound. Duistere doominvloeden en melancholieke bluessferen zijn present, maar verder staat men ook met twee voeten in de sound van weleer. Denk dan aan bands als Deep Purple (Hammond orgel is prominent aanwezig), Led Zeppelin en Uriah Heep. Maar dit is meer dan een eerbetoon aan onze muzikale erfenis, dit wordt vervat is sterke composities die gevoel boven vertoon plaatsen en dat is niet anders op derde worp ‘Hurricanes And Halos’. Edling is nog steeds hun mentor en schreef zes van de acht songs, maar de compositorisch inbreng van koppel Marcus en Jennie-Ann wordt groter. Bovendien hebben ze nieuwe bassist Mats Rydström en toetsenist Rickard Nielsson aangetrokken (naast de eega’s en drummer Lars Sköld) en kunnen we dus begrijpen dat Edling ons onlangs vertelde dat deze band nu op eigen benen kan staan en klaar is om hun talenten meer en meer live ten gehore te brengen.

Het album gaat van start met de vlotte, stomende track ‘Into The Fire – Into The Storm’ waar Deep Purple en Uriah Heep poker spelen onder oppervisie van de Zweden. Een vurige rocker met orgel als leidraad, maar natuurlijk ook het eminente gitaarspel van Jidell. Dat krijgt al meteen Pink Floydiaanse zweverigheid in ‘The Starless Sleep’, nochtans ook een vlot uptempo nummer. Het wordt trager en zwevend in ‘Road To Jerusalem’ met zijn passend oosters tintje. Akoestische gitaren en een plechtige sfeer ondersteunen de beklijvende zanglijnen. Psychedelische pracht ten top gedreven! ‘Medusa Child’ is gedurfd. De doom riffs staan in sterk contrast met een plots opduikend kinderkoor. De negen minuten durende track flirt zowel met een enorm duister timbre als met lichtvoetigheid die een bevreemdend effect heeft. Zeer interessante wendingen met prachtig gitaarwerk, hetgeen trouwens heel het album recht naar het hart gaat. Zo krijgen we in het vlotjes rockende ‘The Sky Of The Bottom Of The Sea’ nog steeds een zekere portie mysterie en vurige solo’s met orgel er gratis bij. Eén van de meest pakkende songs is het introverte ‘When Breath Turns Into Air’, opgedragen aan Jidell’s vader, en te sensitief voor woorden! De stempel van Edling is nog wel hoorbaar in songs als ‘A Kiss (From The End Of The World)’ met zijn mediumtempo zware structuur en atmosferische pracht, maar dit gaat op sublieme wijze samen met de talenten van Marcus Jidell en Jennie-Ann. Wanneer we het atmosferische, instrumentale ‘Hurricanes And Halos’ ten slotte beluisteren hebben we een nieuwe kaskraker in handen, al zijn zelfs die woorden ontoereikend om deze prachtplaat de nodige eer aan te doen. Gewoon aanschaffen en je laten meevoeren op een tijdloze trip! Release datum: 26 mei.

<< vorige volgende >>