Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Azarath - In Extremis

Azarath - In Extremis

Label : Agonia Records | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Neithan : De Nederlandse death metal scene heeft een naam, de Amerikaanse death metal scene kan ook een doodskist vol toppers leveren, en ook de Poolse death metal scene kan een paar mooie grafzerken op het knekelvel plaatsen. Naast Vader en Behemoth is één van de meest erkende runner ups Azarath, met Behemoth’s drummer Inferno als meest bekende lid. En sommigen kennen misschien ook zanger Necrosodom, al is het alleen maar van de band Deus Mortem (ook erg gaaf, zie mijn jaarlijst van 2016). Met ‘In Extremis’ zijn we inmiddels bij het zesde stukje dood en verderf aangekomen, en mocht u geen zin hebben in lezen: Azarath-fans kunnen dit schijfje zonder vrees toevoegen aan hun collectie, want Azarath gaat weer ouderwets – in twee betekenissen van het woord – tekeer!

Bij de review van voorganger ‘Blasphemers' Maledictions’ uit 2011 schreef ik al dat liefhebbers van Poolse death metal met een satanisch sausje niet hoefden te twijfelen, en dat is met dit album niet anders. Dit nieuwe ‘In Extremis’ is geen kopie, maar wel weer een mooie symbiose van het geluid van de Poolse satanische black metal, Marduk en Immortal in hun meest overdonderende vorm (ten tijde van ‘Battles In The North’) en een Krisiun. Zoals te verwachten is, speelt drummer Inferno wederom een hoofdrol: blast beats galore! Azarath is gewoon lekker ouderwets genadeloos! Tussendoor heeft de band echter meer dan voorheen geleerd soms even gas terug te nemen, waardoor het overdonderende weer echt overdonderend is en niet één grote brei. Een mooi voorbeeld hiervan is het vijfde nummer ‘At The Gates Of Understanding’, dat als video bij deze review inbegrepen is. En met een goede koptelefoon (die ik sinds kort heb) hoor je ook de kleine “spielereitjes”, zoals een paar verborgen akkoorden in het refrein die doen denken aan Mayhem’s klassieker ‘Buried By Time And Dust’ in het openende ‘The Triumph Of Ascending Majesty’, en zo zitten er her en der kleine elementjes van allerlei klassiekers uit de extreme metal in miniscule partjes verstopt. Maar goed, met de speakers op maximaal zal dit aan veel luisteraars en hun buren voorbij gaan, en is dit gewoon een heerlijk album voor hen die vinden dat death metal een moker is die met volle kracht vol in het gezicht moet aankomen. Er ontbreekt echter een uitspringend nummer met een pakkende groove, en daardoor haal ik het na diverse keren beluisteren niet meer om het gehele album af te luisteren…

Het wiel gaat Azarath niet uitvinden; dit is ouderwetse death metal, iets waar een blekkie als ondergetekende echt wel van kan genieten. Het mist alleen een ouderwetse groove zoals de Amerikaanse bands Obituary en de oude Morbid Angel, maar biedt door wat meer ingetogen passages door de extreme stukken heen verwerkt iets meer afwisseling als voorheen. Het grote nadeel aan de stijl van Azarath is dat het metal-technisch allemaal dik in orde is, maar dat er geen catchy deuntjes in zitten die blijven hangen, waardoor het moeilijk is een groter publiek te bereiken. Mensen die vinden dat Behemoth te modern is geworden, moeten zeker dit Azarath eens beluisteren!

<< vorige volgende >>