Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Behind The Sun - Post Solis

Behind The Sun - Post Solis

Label : Eigen beheer | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Patrick : Behind The Sun is een viertal uit South Carolina en hun EP ‘Post Solis’ (wat Latijn is voor Behind The Sun) is hun eerste release. Hoewel de band zichzelf graag vergelijkt met Gojira, Mastodon en Opeth hoor ik meer overeenkomsten met bands als Between The Buried And Me, Persefone en The Human Abstract.

Het viertal speelt een melodieuze vorm van progressieve death metal. De band probeert niet de platgetreden paden te bewandelen en speelt met tempo- en sfeerwisselingen. Nee, dat is zeker niet uniek, maar wanneer de uitvoering interessant is, kan originaliteit me gestolen worden. ‘The Fall’ en ‘Pangea’ trappen fel af en zijn eigenlijk een voorbode wat je het hele album staat te wachten: versnellingen, vertragingen, intrigerende riffs, (onverwachte) sfeer wisselingen en muzikale uitstapjes. ‘Scrawlings of the Architect’ is een muzikaal intermezzo, waarna twee tracks (‘Periapsis’ en ‘Laniakea’) volgen die allebei ingetogen openen waarna de felheid weer toeneemt. Struikelblokken op de EP zijn de vocalen, die ik niet altijd aan de sfeer vind ik toevoegen (luister maar eens naar het slot van ‘The Fall’) en de bekkens die ik veel te nadrukkelijk en schel door vind komen. Waarschijnlijk een kwestie van smaak? Houd het er maar op dat ik het prettiger had gevonden als producer Jamie King (Between The Buried And Me, Devin Townsend, For Today, The Contortionist) ze wat meer naar de achtergrond had gedrukt.

Ondanks de minpunten is ‘Post Solis’ een degelijke kennismaking met het viertal uit de VS. Fans van extremere progressieve metal moeten hun oor hier zeker eens te luister leggen.

<< vorige volgende >>