Listen live to Radio Arrow Classic Rock
At First - Dreams Inc.

At First - Dreams Inc.

Label : Eigen beheer | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Daniël : Stap ergens op een vlinder in de Sahara en de Sagrada Família in Barcelona stort in. Alle gebeurtenissen, klein en groot, kunnen een blijvend effect op de wereld hebben. Ooit was de chaostheorie maar een absurde hypothese. Maar in een wereld die meer en meer verbonden is, lijkt haar waarheid steeds te worden bevestigt. Een lek in een gasleiding in Rusland leidt tot enorme effecten op de economische wereldmarkt. Een boze tweet van de Amerikaanse president en bij bosjes verliezen bedrijven het vertrouwen in de Amerikaanse markt. Een stel conservatieve ouderen willen liever dat het Britse Imperium herboren wordt dan dat het Verenigd Koninkrijk samenwerking zoekt met de rest van de Europese Unie in een wereld die steeds nauwer met elkaar verbonden raakt, en Londen roept dat ze onafhankelijkheid wil. Maar tegelijkertijd: in een kort fragment zien we tien lijkzakken aan de Libische kust liggen, en het nieuws is tien minuten later weer vergeten. Het nieuws bepaalt waar onze belangen liggen en de hoogste bieder wint – die bepaalt wat er op het nieuws komt. We leven in chaotische tijden, waar grote bedrijven de dienst uitmaken en waar een tweetje vanuit Amerika mensen uit hun bed kan lichten.

At First is klaar met de wereld waarin mensen zich zo blind staren op de marktwerking dat mensenlevens van secundair belang zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan de aanhoudende gaswinning in Groningen, waar men in feite geld uit de grond boort op kosten van de huishoudens van duizenden mensen. Het is niet meer een vreemde gedachte dat binnen de kortste keren bedrijven zullen opstaan, die met de voortgang van de technologie aan de hand, onze levens nog radicaler zullen veranderen dan we tot nu toe gewend waren. Ze zullen bepalen hoe ons nageslacht eruit ziet. Ze zullen de straten beheersen met gevechtsdrones. Ze zullen de baas zijn in ons hoofd, in onze dromen. En wie durft een vuist te maken voor het te laat is? Misschien wel bands als At First, die nu al waarschuwen voor zulke bedrijven.

Op ‘Dreams Inc.’ horen we, in de trend van Rush’s ‘2112’, een verhaal over een dystopische wereld, waarin één bedrijf aan de macht is. Ze gebruiken de meest moderne technieken om precies te achterhalen wat mensen willen hebben, en bieden vervolgens zelf het product. De neveneffecten van slapeloosheid, depressies, e.d. worden opgevangen met medicatie die door datzelfde bedrijf worden aangeboden, om zo een monopolie te krijgen op hele mensenlevens, die zo gevangen zijn in hun hedonistische tredmil.

At First komt precies op tijd met deze plaat. De wereld heeft er belang bij zulke en meer geluiden te horen. Geluiden van revolutie tegen de status quo, die ons steeds sneller en op steeds weer andere vlakken naar de verdommenis helpt. Met een stevig staaltje hardcore, probeert het Nederlandse At First nog eens de revolutionaire kracht van punk te benutten. Ik vraag me wel af of de relatief rustige verhalende manier van zingen echt iets te weeg kan brengen in de publieke ruimte. Gaat dit geluid werkelijk opvallen? Ik zou niets liever hebben, maar of At First het juiste medium al bereikt heeft… Wees vooral oprecht ten opzichte van je eigen invloeden, maar uiteindelijk gaat het doel voorop. De band zal moeten kiezen tussen Halestorm en Rage Against The Machine, toegankelijkheid en provocatie, sociaal wenselijk of politiek frustrerend. Dat dit alvast een toffe plaat is, staat buiten kijf. Of het meer kan zijn dan alleen maar heel tof, dat laat ik graag aan de toekomst.

<< vorige volgende >>