Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Rush - Rush In Rio

Rush - Rush In Rio

Label : Atlantic Records | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: DVD/Video/Blu-ray

Jack The Jester : Kan een echte fan een recensie schrijven? Ik denk het niet. Meestal worden fouten of mindere momenten van de band met de mantel der liefde bedekt en missers in het repertoire worden vergoeielijkt met de woorden 'dat de band niet aan een vast stramien vast zit en de durf heeft om ander materiaal te schrijven'. Ik bevind mij nu dus in een dilemma. Ik ben namelijk een echte fan van Rush, en dat al jaren lang, maar ik moet wel een recensie schrijven over de afsluiting van de Vapor Trail tour in Rio de Janairo in Brazilië. Gelukkig beschik ik over een gezonde dosis professionalisme en kan ik de roze bril (gedeeltelijk) afdoen.

Nadat ze, tijdens de Braziliaanse setting, in Porto Alegre voor 25.000 man en in Sao Paolo voor 60.000 man hadden opgetreden was de echte afsluiter van de tour een concert in Rio voor 40.000 betalende bezoekers. Het hele concert werd integraal op DVD en CD opgenomen. Tijdens de aanloop naar dit concert was het weer erbarmelijk en het is een wonder dat de mannen van de techniek, met veel kunst en vliegwerk, alles op tijd hebben weten te regelen. De soundcheck is er helaas bij ingeschoten en dat kan je in sommige stukken in het begin een beetje horen. Niet alles is optimaal op elkaar ingeregeld. In het verloop van het concert is daar echter weinig meer van te merken.

Tijdens de tune van 'The Three Stoges' bestijgt het Canadese Trio het podium om te beginnen met 'Tom Sawyer'. Deze oudgediende is verkozen als opener omdat een Braziliaans televisiestation dit nummer gebruikt als theme song voor de populaire serie McGyver. Na het spelen van vier wat recentere nummers is het compleet feest in Rio, dat blijkt uit het feit dat het instrumentale 'YYZ' door het publiek noot voor noot wordt meegezongen. De sfeer die er nu in zit zal het hele concert niet meer verminderen. Dit heeft ook zijn weerslag op de band zelf want het enthousiasme springt van beeld af. Regelmatig staan ze met een big smile op het podium naar elkaar te kijken en zelfs drummer Neil Peart, die zwaar geconcentreerd bezig is, veroorloofd zich zelfs af en toe een glimlach. Ze hebben met de setlist hun hele oeuvre belicht, vanaf het in 1974 uitgebrachte album 'Rush' (het nummer 'Working Man') tot aan het nummer 'Ghost Rider' die in 2002 op de cd 'Vapor Trails' is verschenen. Alle klassiekers passeren de revue maar ook de nieuwelingen worden niet vergeten.

Hier begint ook mijn kritiek. Door het spelen van een hoop klassiekers zijn ze in tijdnood gekomen. Neem bijvoorbeeld het nummer '2112', welke oorspronkelijk één hele plaatkant voor zijn rekening nam (ruim twintig minuten). Deze is nu ingekort tot een schamele zeven minuten, en het samenvoegen van 'By-Thor And The Snowdog' / 'Cygnus X-1' en 'Working Man', voorheen goed voor samen 27 minuten, tot een nummertje van maar veertien minuten. Begrijp me niet verkeerd, ik ben al lang al blij dat ze met een live concert uit komen en dan ook nog de oude nummers uit de kast trekken, maar mijn hart schreeuwt om meer. Het liefst zag ik alle oude nummers compleet en de nieuwere nummers op een aparte DVD. Ik wil dus eigenlijk drie…of nee vier of meer DVD's, maar ja, ik ben nu eenmaal een fan.

Goed, dit was dus nog maar DVD 1, en er zit nog zo'n glimmende schijf in de doos. Deze is voorzien van de documentaire 'The Boys In Brasil' en de nummers 'YYZ', 'O Baterista' en 'La Villa Strangiato', waarbij je door één druk op je afstandsbediening voor regisseur kan spelen omdat het opgenomen is met multiple-angle shots. Als extra-extra staan op deze schijf wat zogeheten easter-eggs (verstopte dingetjes door de makers). Hoe je die kan benaderen zal ik hieronder afdrukken. De credits voor deze truc gaan trouwens niet naar mij (lang leve internet).

How To Unlock the "Anthem 75" Easter Egg...trick 1
The correct combination is 2112 applied as follows...

1. Go to Disc 2 Main Menu
2. Select the #2 MX Multiangle song, "O Baterista" then back to the menu right after it starts.
3. Select the #1 MX Multiangle song, "YYZ" and then go back to menu after it starts.
4. Repeat step 3 again selecting the #1 song YYZ then again back to the main menu.
5. Repeat step 2 selecting the drum solo (song #2) and again go back to the main menu.

When you return to the menu "Anthem 1975" (which is the promo video from '75) will now be accessible.

How To Unlock the "Anthem 75" Easter Egg...trick 2
a) At the main menu, enter 2
b) Return to the main menu and enter 1
c) Return to the main menu and enter 1
d) Return to the main menu and enter 2

You've now unlocked the vault using the code "2112." A video for the song, "Antem" from 1975 is now yours to play.


How To Unlock the By-Tor Animated Short Movie

When Alex talks about By-Tor during "The Boys in Brazil" Documentary, press the enter key on your DVD's remote control. The movie plays then afterwards it'll take you right back to the same part in the documentary where you left off from.

<< vorige volgende >>