Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Primal Fear - Devil’s Ground

Primal Fear - Devil’s Ground

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Ferdi : De band rondom Matt Sinner en Ralf Scheepers is inmiddels toe aan hun vijfde cd. Wederom klinkt de band weer zo strak als de plasser van Peter North en beukt de band als een konijntje waarop vijf maand lang de viagrapil op is uitgetest. Maar lag het nou echt in de lijn der verwachting dat de band een tegenvallende cd zou maken? Uiteraard niet: Primal Fear weet hoe ze een goed nummer moeten maken en staat dus voor kwaliteit.

De openingstrack 'Metal Is Forever' maakt gelijk al duidelijk dat de band niet afwijkt van het eerder ingeslagen pad. En dat is de sterkste troef evenals de achillespees van de band. De band klinkt vertrouwd, maar heeft aan de andere kant geen pretenties gekoesterd om iets vernieuwend te doen. Het gebrek aan innovatie wordt gecompenseerd door songs als de eerdergenoemde opener, de meezinger 'Suicide And Mania', en de doordauwer 'In Metal'. Toch is 'Devil's Ground' geen klassieke cd. De band consolideert haar status als goede heavy metalband, maar weet niet te verbazen zoals de band dat op het debuut en op 'Nuclear Fire' wist te doen.

Daar komt nog bij dat de band, die bijna tien jaar geleden werd opgericht, inmiddels is ingehaald door de actualiteit. Primal Fear heeft destijds groot kunnen worden doordat ze de leemte opvulden die het Judas Priest-kamp na het vertrek van zanger Rob Halford achterliet. De tijd dat de band bij gebrek aan beter volle zalen kon trekken, lijkt echter over: Judas Priest werkt aan een comeback-plaat en Iced Earth heeft met Tim Owens dé power metalplaat van het jaar gemaakt. Nog zonder de nieuwe Judas Priest gehoord te hebben, durf ik te stellen dat Primal Fear van de drie dit de minste plaat heeft geschreven. In het genre is 'Devils Ground' een aardige cd, maar de toegevoegde waarde is nul. Daarin schuilt dan ook het tragische van deze cd: Ralf Scheepers is nog steeds geen Rob Halford, en Tim Owens heeft hem wederom verslagen.

<< vorige volgende >>