Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Nucleus - Sentient

Nucleus - Sentient

Label : Unspeakable Axe Records | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Sicktus : De death metal van het Amerikaanse Nucleus heeft één hoofdthema: science fiction. En dat moge duidelijk zijn: artwork, logo en teksten ademen A.E. van Vogt, Isaac Asimov, Heinlein en Jack Vance. Na een handvol demo's en EP's brengt het viertal nu op Unspeakable Axe Records hun debuutplaat uit: negen technische death metal tracks, waarvan er één ('Cube') al eerder verscheen op de 'Hegemony' EP uit 2015. Muzikaal doet Nucleus op 'Sentient' denken aan Atheist en Voivod, gedompeld in een brutal/technical death sausje en met de wortels stevig in de Finse death scene van de jaren negentig. Eigenwijze riffs, gecontroleerd chaotische leads, onverwachte breaks, sterk gitaar en bas werk, strakke drums, bewust gebruik van dissonanten en tegendraadse songstructuren...

Ingewikkeld plaatje dus? Ja, en tegelijkertijd ook weer niet: naast songs en riffs die echt de aandacht opeisen en die van de luisteraar verwachten dat 'ie zelf ook moeite doet om tot de kern te komen, gebruikt Nucleus ook juist weer enorm platgeslagen riffs en structuren, die maken dat de band soms (ook) klinkt als een botte, rechtoe-rechtaan oldschool death band. Nucleus zorgt er op 'Sentient' voor dat ik me als luisteraar een beetje schizofreen begin te voelen: enerzijds neigt de band naar bijna jazz/math death, anderzijds staan de wortels dus stevig in de rijke jaren negentig aarde geplant. En na enige gewenning werkt dat eigenlijk verdomd goed. Check je alleen 'Insurgent', dan krijg je een compleet ander beeld van 'Sentient' dan wanneer je alleen 'Cube' of het afsluitende 'Starflyer' zou checken. De oplossing is simpel: geef je over aan de madness en luister 'Sentient' als geheel.

Prima debuut! Aanrader als je wel in bent voor een potje wat minder toegankelijke death. (De coverart van Dan Seagrave past overigens uitstekend bij de jaren negentig vibe en geeft in combinatie met het scifi thema ook nog een dikke knipoog naar Nocturnus 'The Key', maar dat terzijde....)

<< vorige volgende >>