Listen live to Radio Arrow Classic Rock
King Diamond - The Puppet Master

King Diamond - The Puppet Master

Label : Massacre | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Marco : King Diamond is terug aan het front met z'n nieuwste wangeboorte 'The Puppet Master'. Na 'Abigail II… The Revenge' (uitgebracht begin 2002) en de daaropvolgende problemen met Metal Blade met betrekking tot het ontbreken van toursupport werd het al vrij snel duidelijk dat King alweer bezig was met de opvolger. Anderhalf jaar later is 'ie er dan eindelijk (ditmaal uitgebracht door Massacre) en het is altijd moeilijk om een plaat te gaan vergelijken met z'n voorganger, zeker wanneer diezelfde voorganger een ongehoord goede plaat was.

Het eerste dat me opvalt is het karakter van 'The Puppet Master', de twaalf nummers ademen een wat meer ingetogen sfeer dan het geval was op 'Abigail II…', het is wat melancholischer. Maar ik heb ook ik af en toe de indruk naar een herhalingsoefening te zitten luisteren… Alles is echter nog steeds onmiskenbaar en King Diamond ten voeten uit: de breaks, de instrumentale stukken en de vocalen van de meester zelf. En ook ditmaal pakt King weer uit met een conceptverhaal, ditmaal over een ietwat sadistisch, verknipt poppentheater. Als nummers die boven de rest uitspringen kunnen 'The Ritual' en 'Christmas' (met het 'drummer boy'-intro) rustig genoemd worden, terwijl bijvoorbeeld in 'Blood To Walk' weer elementen zitten die ik al eerder van de Deen gehoord heb. Verder worden we getrakteerd op de vocale talenten van een zangeres in ondermeer 'So Sad'. Muzikaal gezien zit alles wederom perfect in elkaar, ik mag rustig stellen dat de band rond King Diamond bestaan uit meer dan een beetje getalenteerde muzikanten. Ook de produktie is weer fenomenaal.

'The Puppet Master' is een goed album geworden (zo steken de laatste zes nummers duidelijk boven de eerste zes uit) maar ik had ergens toch wel iets meer verwacht. Wellicht is dit gewoon een gevolg van het 'overtref het vorige album maar eens'-syndroom, ik weet het niet.

<< vorige volgende >>