Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Parallel Minds - Headlong Disaster

Parallel Minds - Headlong Disaster

Label : Brennus | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Jori : Zo heel af en toe kom ik wel eens in de verleiding om een review van een hele cd toe te wijden aan één nummer van die cd. Met dit indrukwekkende debuut van het Franse Parallel Minds kon ik deze drang maar nauwelijks weerstaan. Het hele album, wat op zich al uitstekend is, is eigenlijk niet meer dan een opmaat naar het meest ontzagwekkende stuk muziek wat ik in tijden heb gehoord. Het album draagt de titel ‘Headlong Disaster’, en draait eigenlijk puur om de ongelofelijke afsluiter ‘Hyperion’.

Op ‘Headlong Disaster’ is uitstekende heavy metal met melodische twist te horen. De cd opent vrij agressief met ‘I Am’ en zeker ‘Into The Void’, waarop zanger Stéphane Fradet het rauwe randje op zijn stem misschien iets te veel forceert, waardoor het niet allemaal even eerlijk overkomt. Met nummer drie, ‘Reborn Through Hate’ (zie lyric video hieronder), komt de band wat meer in zijn element en laten ook gitarist/bassist Grégory Giraudo en drummer Franky Costanza (ook bekend van Dagoba) horen wat ze in huis hebben. Dit wordt met het schitterende ‘Migdal Bavel’ alleen nog maar duidelijker bevestigd. Maar we zijn er nog niet, want nummer acht komt in zicht...

‘Hyperion’, een progressief epos van twintig minuten, is de kroon op dit werk. Openend met een pianostuk gebaseerd op een stuk van de Russische componist Sergei Rachmaninoff worden we dit nummer ingeleid. Het is opgebouwd uit acht delen en brengt ons van het ene hoogtepunt naar het andere. Het hele nummer draait om een science fiction thema en is muzikaal ontzettend divers. Dit is één brok emotie versmolten met muzikale genialiteit en ik weet zeker dat vele grote progbands hier wel even stil van zullen worden. WAUW! Waarom de band besluit om daarna nog af te sluiten met twee covers (van The Scorpions en Iron Maiden) is mij dan ook een raadsel, wat moest er in godsnaam nog bewezen worden?

<< vorige volgende >>