Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Moonspell - The Antidote

Moonspell - The Antidote

Label : Century Media | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Ferdi : Niets is zo onvoorspelbaar als een nieuwe Moonspell. Als een sinistere kameleon hult de band zich al tien jaar lang met elke nieuwe release in een ander muzikaal jasje. De cd's van Moonspell hebben maar één bindende factor: het zwartgallige. De decadentie die we allemaal diep binnenin ons dragen.

'The Antidote' is in dat opzicht een typische Moonspell-cd. Alsof de band het schrijfproces geïsoleerd van de rest van de wereld en gehuld in totale nachtelijke duisternis heeft laten plaatsvinden, zo klinkt het. De tien nummers staan namelijk vol van het verval, geïnspireerd door gothische muziek en literatuur.

De grootste verassing is de mate waarin de band metalen erupties afwisselt met sfeervolle passages. De opener 'In And Above Men' scheurt uit de speakers, met ruige vocalen die zanger Fernando Ribeiro sinds het debuut Wolfheart niet meer heeft laten horen.

Maar er is meer. Het navolgende 'From Lowering Skies' verrast door de dansbare drums af te wisselen met gewelddadige uitbarstingen. Het titelnummer is juist een ingetogen, sfeervol nummer met een sinistere ondertoon, terwijl 'Capricorn At Her Feet' zich ontpopt als een mysterieuze nachthymne. Het zeven minuten durende 'Lunar Still' is duidelijk geïnspireerd door Nine Inch Nails, terwijl de afsluiter 'As We Eternally Sleep On It' hard begint en intiem eindigt.

U begrijpt het al, Moonspell heeft met The Antidote wederom een klasse-cd afgeleverd. Nog belangrijker: een cd die niet te vergelijken valt met een eerdere cd. Muzikaal gezien heeft de band namelijk niet zo'n sterke cd geschreven sinds 'Irreligious' (1996). Zanger Fernando Ribeiro tilt zijn eigen zang en daarmee de band naar een hoger niveau. Of hij nu schreeuwt, krijst, zingt of fluistert: je kunt niet anders dan geboeid zijn door zijn zang.

Duister, meeslepend en mysterieus: dat is Moonspell's The Antidote in een notendop. Om lycantropisch van te worden.

<< vorige volgende >>