Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Human Fortress - Defenders Of The Crown

Human Fortress - Defenders Of The Crown

Label : Massacre | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Ferdi : Ik heb Human Fortress tekort heb gedaan met mijn review van hun debuut-cd 'Lord Of Earth And Heaven's Heir' (2001, 80 punten). Na enkele luisterbeurten deelde ik slechts tachtig punten en het predikaat 'leuke band' uit. Onterecht. Het debuut was namelijk geen leuk hebbedingetje, het was een enigma in de hedendaagse powermetal.

De band heeft namelijk de moed om anders te klinken, de visie om dat te verwerken tot muziek en het talent om dat goed uit te voeren. Op zo'n moment spreek je niet meer van een leuke groep, dan spreek je van een top-band. Welnu: de tijd is rijp voor eerherstel. De tweede cd van Human Fortress is uit en het is wederom een kunststukje geworden.

De band mixt als geen ander powermetal met fantasy en middeleeuwse sferen (zie het barok-achtige interlude op het nummer 'Border Raid In Lion's March' om te horen wat ik bedoel). Enkele luisterbeurten zijn genoeg om deze band nu op de juiste waarde te schatten.

Bij het enigszins voorspelbare eerste nummer 'Knights In Shiny Armor' (met bijbehorende cliche-tekst) kun je nog denken dat de band het over een Hammerfall-boeg gooit, maar verderop blijkt daar niks van waar. Bij het nummer 'Colloseum' waan je je in de film Gladiator, 'Holy Grail Mine' neemt je qua sfeer mee naar het oude Engeland, en 'Skin & Feather' is een nummer met heerlijke harmonieën van zanger Jiotti - de Duitse tegenpool van Jorn Lande.

Net als het debuut is 'Defenders Of The Crown' geen cd voor lieden die liefst zoveel mogelijk geram op de instrumenten horen. De muziek is powermetal, maar harde nummers schrijft deze band niet. Door zich te richten op melodieën en harmonieën creëert de band juist een eigen droomwereld waar de luisteraar in mee wordt genomen.

Misschien is dat niet voor iedereen weggelegd. Maar wie de tijd neemt om deze cd tot zich te nemen, heeft een muzikale tijdsreis voor de boeg die niet alleen muzikaal maar ook in historisch perspectief verantwoord is.

<< vorige volgende >>