Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Blodhemn - H7

Blodhemn - H7

Label : Indie Recordings | Archiveer onder black metal

Release type: Full-length CD

Neithan : ‘H7’ is het tweede album van het Noorse Blodhemn; een bandnaam die in eerste instantie aan Enslaved doet denken, en geografisch zit u dan goed. Het is echter eerlijker om de band te plaatsen tussen twee andere Noorse bands die Bergen op de zwarte wereldkaart hebben gezet: Gorgoroth en Taake. Dat zijn niet de minste namen, en waar een vergelijking qua niveau met het geniale Taake mank gaat, durf ik toch zeker te zeggen dat Blodhemn zeker niet voor de latere albums van Gorgoroth onder doet: zo, die zit…

‘H7’ slaat niet op een halogeenlamp (ach, je doet eens research als recensent), maar op het monogram van de Noorse koning Haakon VII (de Noorse vorst tijdens het verzet tegen de Duitse bezetter) en is een symbool met kroon dat staat voor patriottisme: een beter statement als “ik maak Noorse black metal en niet anders” kan bandleider Invisus (in de studio is Blodhemn een eenmansband) niet maken. Het nieuwe album is wat rauwer en epischer (luister maar eens naar opener ‘Flammes Virke’, waardoor de vergelijking met Taake al minder opgaat, maar zo Noors als een bunad op 17 mei. Typische Noorse black metal met lichte thrash-invloeden in de riffs en gitaarloopjes (al is ‘Fandesvenn’ haast pure thrash en wellicht het extreemste nummer van dit album), deze keer in een smeuïg headbang tempo uitgevoerd. En toeval of niet, maar het afsluitende ‘Holmengraa’ is de titel van het debuut: een debuut waar ik nog wat meer vergelijkingen met Taake maakte, en van alle nummers lijkt dit inderdaad nog het meest op die band (die nu wel genoeg genoemd is in deze review).

Ook dit album mag zeker in de etalage van de stad Bergen komen te staan als ze zich willen voorstaan als black metal hoofdstad. Het mist nog net wat van een puur eigen geluid zoals de toppers van heden (Koldbrann, Kampfar en Taake), maar met ‘H7’ brengt Blodhemn wederom een uitstekend puur Noor(d)s black metal album uit: hebben!

<< vorige volgende >>